Τρ. Πειραιώς: Ζημιές 6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Τρ. Πειραιώς: Ζημιές 6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Οριακές ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους της τάξης των 6 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, σε σύγκριση με ζημιές 35 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2016.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ειδικότερα, στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο 2017 αναγνωρίσθηκαν καθαρές ζημιές 13 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 19 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2016. 

Τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών, τα οποία αποτελούν τις οργανικές πηγές εσόδων και αντιπροσωπεύουν άνω του 90% των καθαρών εσόδων, διαμορφώθηκαν σε 521 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2017, στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο τρίμηνο 2016. Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών ανήλθαν σε 478 εκατ. ευρώ, 1% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων το πρώτο τρίμηνο 2017 αυξήθηκαν 11% στα 258 εκατ. ευρώ έναντι 232 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2016, λόγω της αύξησης των συνολικών καθαρών εσόδων κατά 3% και της μείωσης κατά 4% των λειτουργικών εξόδων. Στην Ελλάδα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα 245 εκατ. ευρώ έναντι 216 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2016, σημειώνοντας άνοδο 13%.

Οι προβλέψεις δανείων το πρώτο τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν σε 258 εκατ. ευρώ έναντι σχεδόν ίδιου ποσού το πρώτο τρίμηνο 2016, ενώ ο δείκτης κάλυψης NPLs έφθασε στο 68% από 66% ένα χρόνο πριν. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα στο εξωτερικό περιβάλλον στην αρχή του έτους, δεν επέτρεψε την αποκλιμάκωση του κόστους προβλέψεων, που ως ποσοστού επί των δανείων, ανήλθε στις 218 μ.β. στο πρώτο τρίμηνο 2017 σε επίπεδο Ομίλου, από 212 μ.β. στο πρώτο τρίμηνο 2016.

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 41 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2017, μειωμένες κατά 1,4 δισ. ευρώ, έναντι του Δεκεμβρίου 2016 (-3%), κυρίως λόγω εκροών στην Ελλάδα (1,3 δισ. ευρώ), ακολουθώντας παρόμοια τάση με την ίδια περίοδο του 2016 (-1,1 δισ. ευρώ), ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 7%. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα έφτασαν στα 38 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις εξωτερικού στα 2,9 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2017.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την πρόοδο στην πορεία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλουν στην άρση της αβεβαιότητας που παρατηρήθηκε από την αρχή της χρονιάς. Η οριστική συμφωνία αναμένεται να είναι καταλύτης για την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανόδου κατά το 2017.

Προσδοκούμε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στην εγχώρια αγορά και η πραγματική οικονομία θα απεμπλακεί από την ύφεση και θα εισέλθει σε περίοδο διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η άρση της αβεβαιότητας θα ενθαρρύνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την επιστροφή των καταθέσεων και την ανάκαμψη των επενδύσεων ως αναγκαία συνθήκη για την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία δημιουργώντας αξία και θέσεις εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται να λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα διακυβέρνησης. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους πελάτες μας, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους μας μεσοπρόθεσμα και συμβάλλοντας έμπρακτα στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. 

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος, ανέφερε από την πλευρά του, «κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2017, ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε μικρές ζημίες ύψους 6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 35 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση στα 258 εκατ. ευρώ, υποβοηθούμενα από την ετήσια αύξηση των συνολικών καθαρών εσόδων κατά 3% και τον περιορισμό του κόστους κατά 4%. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 του Ομίλου διατηρήθηκε στα επίπεδα του 17%, ενώ μειώθηκαν τα δάνεια σε καθυστέρηση κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2017, ανακοινώνουμε την “Agenda 2020”, το νέο στρατηγικό μας σχέδιο για την περίοδο μέχρι το 2020. To σχέδιο περιλαμβάνει τις προτεραιότητες και τους στόχους μας και σκοπό έχει να ενδυναμώσει περαιτέρω την Τράπεζα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της, με έμφαση στη συνεπή υλοποίηση της στρατηγικής μας.

Για πρώτη φορά, το χρηματοοικονομικό προφίλ των βασικών τραπεζικών μας δραστηριοτήτων («Τράπεζα Πειραιώς»), χωρίς τις μη κύριες δραστηριότητες και στοιχεία ενεργητικού («Piraeus Legacy Unit» ή «PLU»), παρουσιάζεται ξεχωριστά. Η βασική τραπεζική μας δραστηριότητα κατέγραψε κέρδη ύψους 104 εκατ. ευρώ κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, επιτυγχάνοντας απόδοση ενεργητικού 1,1%. Από την άλλη πλευρά, το PLU είχε ζημίες ύψους 110 εκατ. ευρώ. Η διακριτή αυτή παρακολούθηση θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε στις βασικές κατηγορίες πελατών μας, ενώ ταυτόχρονα θα ανακατανείμουμε τους πόρους μας ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αξία των μη κύριων δραστηριοτήτων και στοιχείων ενεργητικού». 

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς.