Τρ. Πειραιώς: Πως μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης

Τρ. Πειραιώς: Πως μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στη μονάδα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων εξήρε η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για το έτος 2015, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης σε αναλυτές.  Και αυτό γιατί στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ο ρυθμός δημιουργίας νέων NPLs ήταν αρνητικός για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, μετά από μακρά χρονική περίοδο, παρουσίασε μείωση στο 39,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 από 40,5% στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων μειώθηκε και διαμορφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο σε 80 εκατ. ευρώ από 385 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο ή 12 μ.β., από 56 μ.β. επί των δανείων. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υποχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο στο 50,7%, από 51,8% στο τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, ο αρχικός στόχος της εξειδικευμένης μονάδας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων ήταν να ολοκληρωθεί το έτος 2016 με οριακά θετικό ρυθμό δημιουργίας νέων NPLs και να είναι το 2017 το πρώτο έτος «καθαρής» μείωσης. Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα στελέχη του τμήματος είναι τέτοια που επιτρέπει την αναθεώρηση των προβλέψεων.

Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θετικές ειδήσεις για την οικονομία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, «η θετική κατάληξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την 1η αξιολόγηση του νέου προγράμματος, θα δημιουργήσει θετική δυναμική στην οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα δάνεια σε καθυστέρηση, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Τα στελέχη της Τρ. Πειραιώς, λοιπόν, εκτιμούν ότι το 2016 θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων NPLs, που σημαίνει ότι στο σύνολο του έτους το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα σταματήσει να «επιβαρύνεται» από νέα «κόκκινα».

Η επιτυχία στο πεδίο των «κόκκινων» δανείων οφείλεται, σύμφωνα με στελέχη της Τρ. Πειραιώς, τόσο στην πιο επιθετική στρατηγική που υιοθετήθηκε, όσο και στην αλλαγή που παρατηρήθηκε στη συμπεριφορά των δανειοληπτών ενόψει των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο. Για να συνεχιστεί, ωστόσο, η τάση που άρχισε να διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες θα πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι και μόνο η απεργία των δικηγόρων έχει ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, μία αλληλουχία θετικών εξελίξεων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει πολύ περισσότερο την πρόθεση των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις, να συνεργαστούν με τις τράπεζες και να καταλήξουν στη ρύθμιση των οφειλών τους.

Στην Τρ. Πειραιώς εκτιμούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια μπορούν να μειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο. Διότι όσο η χώρα πλησιάζει στο τέλος του κύκλου της ύφεσης, τόσο θα βελτιώνεται η κατάσταση στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών.

Σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των NPLs της τράπεζας, η στρατηγική που ακολουθείται αφορά στην εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων, ενώ οι εκτιμήσεις και σε αυτή την κατηγορία δανείων είναι ότι το έτος θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων καθυστερήσεων.

Μάλιστα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, προβλέπεται ότι σε όλα τα τρίμηνα του τρέχοντος έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εμφανίζουν πτωτική τάση, ενώ ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα αναμένονται για το 2017, υπό την έννοια ότι η οικονομία θα έχει σταθεροποιηθεί.

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια της Τρ. Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 18,468 δις. ευρώ στο τέλος του 2015, υποχωρώντας στο 41%, από 43%. Τα στεγαστικά NPLs έκλεισαν τη χρονιά στα 4,8 δις. ευρώ με το ποσοστό τους να παραμένει σταθερό στο 29%, ενώ τα καταναλωτικά φτάνουν τα 3,61 δισ. ευρώ με αμετάβλητο ποσοστό στο 53%.

Γενικότερα, οι εκτιμήσεις της τράπεζας κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,2% για το σύνολο του 2016, με την οικονομία να εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν αναμένεται να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα επόμενα βήματα σε δημοσιονομικό επίπεδο.