Τρ. Αλεξιάδης: «Ναι μεν αλλά» για διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που δέχονται πρόσφυγες

Τρ. Αλεξιάδης: «Ναι μεν αλλά» για διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που δέχονται πρόσφυγες

Νέες υποσχέσεις για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά όπου δέχονται μεγάλα κύματα προσφύγων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη, προανήγγειλε ουσιαστικά μια νέα ρύθμιση για νησιά όπως τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Χίο.

«Έχουμε κι εμείς την ευαισθησία και την αγωνία που έχετε δείξει πολλές φορές κι εσείς, ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή τα νησιά που είναι στην ακριτική Ελλάδα, τα νησιά που αντιμετωπίζουν ένα τρομερό οικονομικό, αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα και τα οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύουν και την ανθρωπιά τους και την αλληλεγγύη των κατοίκων τους, να πάμε και να τα επιβαρύνουμε φορολογικά περισσότερο», είπε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός. Προσέθεσε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή και τα εξετάζουμε για να δώσουμε λύση πολύ έγκαιρα».

Ωστόσο, ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα τεθεί στα αρμόδια όργανα, δηλαδή στους Θεσμούς και οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για μια τέτοια ρύθμιση. Κάτι το οποίο φυσικά μόνο εύκολο δεν είναι! Νωρίτερα, ο κ. Σεβαστάκης απευθυνόμενος προς τον υπουργό υπογράμμιζε: «Ελπίζω να ανασχεθεί- η επιβάρυνση των ακριτικών νησιών με την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ. Τα ακριτικά νησιά έχουν δεχθεί μια δυσανάλογη οικονομική και κοινωνική πίεση από το προσφυγικό. Αυτό το κομμάτι του κοινωνικού πόρου, της κοινωνικής φθοράς, δεν ενσωματώνεται στην οικονομία».

Α.Δ.