7ος χρόνος, ημέρα 2092η
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Toyota: Να αποφευχθεί «πάση θυσία» το Brexit χωρίς συμφωνία

Toyota: Να αποφευχθεί «πάση θυσία» το Brexit χωρίς συμφωνία

Ο επικεφαλής της Toyota, o Ακίο Τογιόντα, ο οποίος ηγείται επίσης της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Ιαπωνίας (JAMA), κάλεσε σήμερα τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγουν «πάση θυσία» ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Οι φόβοι να δούμε να γίνεται πραγματικότητα ''μια αποχώρηση άνευ συμφωνίας'' ενισχύονται», έγραψε ο Τογιόντα στον ιστότοπο της JAMA.

«Ελπίζουμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτύχουν μια ικανοποιητική συνεννόηση και πως θα αποφευχθεί πάση θυσία μια ''αποχώρηση άνευ συμφωνίας''», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή του ο Τογιόντα υποστηρίζει πως η απουσία συμφωνίας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον τομέα του αυτοκινήτου, με αναστολές της παραγωγής, υποχώρηση του τζίρου και αύξηση των τιμών των οχημάτων λόγω αυξήσεων στα κόστη παραγωγής και επιμελητείας.

Ο Τογιόντα διευκρίνισε πως οι ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων απασχολούν 170.000 εργαζομένους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβανομένου, και προειδοποίησε πως οι κατασκευαστές έχουν ανάγκη να παραμείνει «άθικτο το εμπορικό περιβάλλον ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ίδιος ζήτησε εξάλλου να υπάρξουν «ευέλικτες απαντήσεις» μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων κατά την μεταβατική περίοδο.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, ο Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε σήμερα πως το ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας μπορεί να κάνει να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για το Brexit.

«Πεποίθησή μου είναι ότι χρειάζεται μια συμφωνία. Δεν είμαι ακόμη σίγουρος ότι θα την έχουμε. Είναι δυσκολο, αλλά δυνατό», διαβεβαίωσε ο Μπαρνιέ μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter και διευκρινίζοντας πως τα δύο μέρη «συμφωνούν σε ποσοστό 90%».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ