Toyota και Mazda επενδύουν 1,6 δισ. δολάρια στην αμερικανική αγορά

Toyota και Mazda επενδύουν 1,6 δισ. δολάρια στην αμερικανική αγορά

Toyota Motor και Mazda Motor ενώνουν τις δυνάμεις τους στην αγορά των ΗΠΑ και προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξίας με στόχο την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς τους. Βάσει της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν σήμερα οι δύο πλευρές, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα κατασκευάσουν από κοινού εργοστάσιο συναρμολόγησης στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα η Toyota θα εξαγοράσει ποσοστό 5% της Mazda. Το τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,6 δισ. δολάρια.

Το εργοστάσιο αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το 2021 και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 300.000 οχημάτων ετησίως με την παραγωγή να μοιράζεται ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Σύμφωνα με τις πρώτους υπολογισμούς, στο εργοστάσιο θα απασχολούνται 4.000 εργαζόμενοι.

Επιπρόσθετα, όπως έγινε γνωστό, οι δύο εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και στην από κοινού παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, καθώς οι αυστηροί όροι που προβλέπονται σε διεθνές επίπεδο για τις εκπομπές ρύπων ωθούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Τη συμφωνία των δύο εταιρειών χαιρέτησε ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας, Hiroshige Seko, κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν και στα ηλεκτροκίνητα οχήματα.