Τους τρομάζουν τα ληξιπρόθεσμα, δίνουν άφεση αμαρτιών σε μεγάλους φοροφυγάδες

Τους τρομάζουν τα ληξιπρόθεσμα, δίνουν άφεση αμαρτιών σε μεγάλους φοροφυγάδες

(Φωτ.: Στην απέλπιδα προσπάθειά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βρει έσοδα, μοιράζει... συγχωροχάρτια στους φοροφυγάδες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως σε αυτήν τη χώρα είτε είσαι διαφανής ως προς τις υποχρεώσεις προς στο κράτος, είτε κινείσαι στο σκοτάδι της αδιαφάνειας είναι το ίδιο και το αυτό.)

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε απόγνωση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φοβούμενο ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των δημοσίων εσόδων που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Η απόγνωση εντείνεται εξαιτίας της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα και προσεγγίζουν πλέον τα 89 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Υπό αυτές τις κακές δημοσιονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει άφεση αμαρτιών στους φοροφυγάδες με πλαστά και εικονικά τιμολόγια οι οποίοι χρωστούν στο ελληνικό εκατοντάδες εκατ. ευρώ, καλώντας τους να πληρώσουν μειωμένα πρόστιμα με στόχο να τονωθεί η εισπραξιμότητα. Ωστόσο η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι συνήθως τέτοια μέτρα δεν «φέρνουν» έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, αλλά ως επί το πλείστον ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες φοροφυγάδων που συσσωρεύουν χρέη και ποντάρουν σε έκτακτες ρυθμίσεις για να «καθαρίσουν» από την εφορία.

Στον βωμό της αύξησης των εσόδων, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει στις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν σήμερα φοροφυγάδες που έχουν εντοπιστεί από τις ελεγκτικές υπηρεσίες με πλαστά τιμολόγια τεράστιας αξίας.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 45 το σχεδίου νόμου (για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά) που κατατέθηκε χθες στη Βουλή καλούνται φοροφυγάδες του παρελθόντος (προ του 2015) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2016 οι λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων να αποδεχτούν τις φορολογικές τους παραβάσεις και να υπαχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς.

Τι θα ισχύει

Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την επιβολή προστίμων στο ισόποσο ή διπλάσιο της αξίας των εκδοθέντων ή ληφθέντων πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων. Πλέον όσοι φοροφυγάδες υποβάλλουν δήλωση αποδοχής θα πληρώσουν μειωμένα πρόστιμα ως εξής:

  • Για πλαστά τιμολόγια: «οριζόντιο» πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.
  • Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά: πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου. Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας. Όταν δεν δύναται να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
  • Όταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.
  • Στην περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
  • Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων και άλλες παραβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.

Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή προστίμων για τους υπαλλήλους του υπουργείου που παραβιάζουν το φορολογικό απόρρητο. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στη φορολογική διοίκηση από υπαλλήλους του υπουργείου επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ για την παραβίαση από επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα του Υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ ανά παράβαση στην εταιρεία.