Τους μιλούσε για επενδύσεις, τον ρωτούσαν για τις εκλογές…

Τους μιλούσε για επενδύσεις, τον ρωτούσαν για τις εκλογές…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Παρά το έντονο -πολιτικό κυρίως- παρασκηνιακό λόμπινγκ των τελευταίων ημερών, η ανταπόκριση των Αμερικανών διαχειριστών κεφαλαίων στην πρωθυπουργική προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπήρξε από αδιάφορη έως ψυχρή.

Στη Νέα Υόρκη, τα καλά λόγια περίσσευαν για τα επιτεύγματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ουδείς ωστόσο ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να ζητήσει πληροφορίες για συγκεκριμένες επενδυτικές επιλογές.

«Στα τριάμισι σχεδόν τέσσερα χρόνια που κυβερνάτε, έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι ξεκινούν τα έργα στο Ελληνικό αλλά η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Αν υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις σε μια εμβληματική επένδυση, τι πρόκειται να συμβεί σε άλλες μικρότερες;» ρώτησαν τον Πρωθυπουργό.

Αντιθέτως θέμα αναλυτικής συζήτησης ήταν ο τρόπος που θα χειριστεί ο Πρωθυπουργός τις «πολιτικές παγίδες» των επόμενων εβδομάδων και αν αυτές θα προκαλέσουν -και πότε- πρόωρες εκλογές.

Το κλίμα στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα  με επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων που διοργάνωσαν η Morgan Stanley και η Βank of America περιγράφεται αποκαλυπτικά από την Moody's η οποία ανακοίνωσε τους λόγους που την οδήγησαν στην μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την περασμένη Παρασκευή.

«Αναβάθμιση θα μπορούσε να υπάρξει αν οι ελληνικές Αρχές συνέχιζαν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να διατηρούν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών» αναφέρει η ανακοίνωση της Moody's.

Tην ίδια ακριβώς μέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή δήλωνε ότι σκοπεύει να ακυρώσει όχι μόνο το ψηφισμένο μέτρο της περικοπής των συντάξεων αλλά και το επίσης ψηφισμένο μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου. Στα μάτια των Αμερικανών αναλυτών οι προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης συνιστούν «backtracking», οπισθοδρόμηση στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια

Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων ζήτησαν να μάθουν τις εξελίξεις σε τέσσερα κυρίως ζητήματα: Μεταρρυθμίσεις, Τράπεζες, Capital Control και δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στις αγορές.

Ακόμη και οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού για την άρση των capital control στο εσωτερικό -όχι όμως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό- δεν κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Οι επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περιμένουν το σύνθημα για τις εκλογές προτού βάλουν τα λεφτά τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι προοπτικές για την Ελλάδα θα αλλάξουν την ημέρα που θα προκηρυχθούν εκλογές…

 

 

Πηγή φωτ: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti