Τουρκία: Σε υψηλό 15 ετών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Τουρκία: Σε υψηλό 15 ετών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Στο 25% ανήλθε τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών και υπογραμμίζοντας τη συνεχή επίπτωση της νομισματικής κρίσης στην ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία του στατιστικής αρχής της Τουρκίας, οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαίο επίπεδο σημείωσαν άνοδο 2,67%, υψηλότερα από το 2% που είχε προβλεφθεί σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου πυροδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη ένδυσης και υποδημάτων κατά 12,74% και την αύξηση των τιμών στις κατοικίες κατά 4,15%.

Λόγω της υποχώρησης της λίρας, η κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης του τουρκικού ΑΕΠ μπορεί να είναι αρνητικός τα επόμενα τρίμηνα, αποθαρρύνοντας την όποια κίνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 5,4740 λίρες έναντι του δολαρίου στις 10:20 (ώρα Ελλάδoς) από τις 5,43 προηγουμένως.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς, μετά από μια μαζική αύξηση το Σεπτέμβριο, καθώς οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν.

Πηγή φωτογραφίας: apimages.com