Τουρισμός: Focus σε βραχυχρόνια μίσθωση, Brexit και εκπαίδευση

Τουρισμός: Focus σε βραχυχρόνια μίσθωση, Brexit και εκπαίδευση

Αισιόδοξος ότι η τρέχουσα τουριστική χρονιά θα κλείσει ανοδικά, παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν τους πρώτους μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας που σημειώθηκε στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εμφανίστηκε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Σε ενημέρωση που πραγματοποίησε στους τουριστικούς συντάκτες, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει το τελευταίο δίμηνο η νέα ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να κατανοήσει τι συμβαίνει στο διεθνές περιβάλλον και στη χώρα, ενώ αποκάλυψε πως στο επίκεντρο τίθενται η σωστή εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου, η χάραξη στρατηγικής μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τον τουρισμό, αλλά και η ρύθμιση του φαινομένου που ακούει στο όνομα βραχυχρόνια μίσθωση.

Μάλιστα για τη βραχυχρόνια μίσθωση και την περίπτωση του Airbnb τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο το τουριστικό επιτελείο έχει κάνει ήδη την απαιτούμενη προετοιμασία και πως μέχρι το τέλος της σεζόν θα τεθούν επί τάπητος όλες οι παράμετροι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Όσο για το τι θα γίνει με το τέλος διαμονής, το ερώτημα που τίθεται κατά τον κ. Θεοχάρη είναι εάν τελικά θα εφαρμοστεί σε όλους. Υπογράμμισε πάντως πως βασική προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του τουρίστα.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και τόνισε ότι ο τουριστικός κλάδος πρέπει να αναγνωριστεί ως εξαγωγικός. Πρόσθεσε πως η χώρα επιβάλλεται να κάνει στροφή στην ποιότητα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αποτύπωσης της πορείας του ελληνικού τουρισμού με ακριβή στοιχεία και αριθμούς. Όπως είπε δεν γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τουριστικού προϊόντος. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει άμεσα η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ.

Μπροστά στο φόβο ενός Brexit και στις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι είναι μια εξέλιξη που παρακολουθούν στενά, ενώ στα σχέδια του υπουργείου είναι να δοθεί παράταση άλλους έξι μήνες στο ειδικό καθεστώς που έχουν οι βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις.

«Ενδεικτικά θα είναι τα μηνύματα από την διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι το 2021 δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Τώρα αν ζητηθεί βίζα θα πρέπει να κινηθούμε σε μια λογική αμοιβαίας εξυπηρέτησης μεταξύ των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της φορολογίας που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος στάθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας μιλώντας για πλέγμα δράσεων του υπουργείου, προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών, της υλοποίησης χωροταξικού για τον τουρισμό, αλλά και της άμβλυνσης της εποχικότητάς του, προκειμένου νέα τουριστικά προϊόντα να εμπλουτίσουν το προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να καταστεί η Ελλάδα το κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης της Μεσογείου. Όπως είπε η ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σπουδών θα προκύψει και μέσα από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα πανεπιστήμια. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη νομοσχέδιο που θα αναβαθμίσει τις ξενοδοχειακές σπουδές και θα τις καταστήσει αντάξιες με τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα προχωράνε στην ίδρυση σχολής ξεναγών στη Θεσσαλονίκη.