Total και ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ - Από κοινού γεωτρήσεις

Total και ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ - Από κοινού γεωτρήσεις

Από κοινού γεωτρήσεις θα πραγματοποιούν στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ENI, καθώς το βράδυ της Δευτέρας βγήκε η εδώ και μήνες αναμενόμενη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, όπου επικυρώθηκε η συνεργασία των δύο εταιρειών. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε άλλες εννέα γεωτρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε σε δηλώσεις του στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» ότι ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και ENI, το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τους CEO των εταιρειών.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία Total και ΕΝΙ με ποσοστά 50-50 και την είσοδο της Total στα υπόλοιπα τεμάχια στα οποία επιχειρούσε η ENI και δεν ήταν αδειοδοτημένη η Total, και πιο συγκεκριμένα στο τεμάχιο 2, όπου θα εισέλθει η Total με ποσοστό 20%, στο τεμάχιο 3, όπου θα εισέλθει η ίδια με ποσοστό 30%, στο τεμάχιο 9, όπου η γαλλική εταιρεία θα εισέλθει με ποσοστό 20% και στο τεμάχιο 8, όπου η Total θα εισέλθει με ποσοστό 40%. Υπενθύμισε ότι στο τεμάχιο 8 ήταν η ENI με ποσοστό 100%.

«Θεωρούμε ότι αυτή η διευθέτηση θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες», σημείωσε ο Υπουργός.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν δοθεί οι παρατάσεις 12 μηνών για το κάθε ένα από τα τεμάχια 2,3,9,8 και 11.

Για τα τεμάχια 2,3,9, στα οποία η ENI είχε ποσοστό 80% και η Kοgas 20%, ο Υπουργός εξήγησε ότι η Total θα λάβει τα ποσοστά από τον ιταλικό κολοσσό.

Ο κ. Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως υπολογίζεται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 να έχουμε συνολικά εννέα γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους 24 μήνες.