Τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών για τους επόμενους μήνες παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης

Τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών για τους επόμενους μήνες παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης

Η λογική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο διάλογος και η συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στη χθεσινή - Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου - συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, όπου παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» των φορολογικών αλλαγών για τους επόμενους μήνες.

Ανακοίνωσε ότι, σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή τις διατάξεις νόμου για την οικιοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, το περιουσιολόγιο, την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων, μία περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων, καθώς και τη δημιουργία Συμβουλίου φορολογικής πολιτικής.

Επισήμανε επίσης ότι βασικός στόχος είναι η σταθεροποίηση του φορολογικού Δικαίου, αμέσως μόλις τελειώσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς και οι αλλαγές στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού, αλλά και η εξέταση φορολογικών κινήτρων.

Ο Αλεξιάδης εξήρε την πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ε.Ε. για τη δωρεά της γεφυροπλάστιγγας στο τελωνείο του Προμαχώνα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των φορτίων των διερχόμενων φορτηγών, με στόχο την εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας, αλλά και την εταιρεία «Παπαστράτος» - μέλος του Ε.Β.Ε.Π. για τη δωρεά ενός κινητού x-ray scanner, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «…παρά το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων έχει ήδη εξαντληθεί και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 85 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου». Επισήμανε ότι, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι επιπλέον φόροι που θα επιβληθούν στα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προβλέπεται να ανέλθουν στα 945 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου, ο φορολογικός «λογαριασμός» του 2016, αναμένεται να είναι βαρύς και ο πρώτος μήνας του έτους σίγουρα… «κόκκινος», αφού για τότε παραπέμπεται το ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ανέφερε επίσης ότι το ερώτημα που προκύπτει είναι, ποιος θα πληρώσει πάλι τη «νύφη» της αναδιανομής των φορολογικών βαρών…».

Στη συνέχεια, τέθηκαν θέματα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π.

Επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την αγωνία τους, σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση των νομικών προσώπων, τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, τη μορφή του νέου ΕΝ.Φ.Ι.Α., τις αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που αγγίζουν τα 6 δις ευρώ, το μεγάλο ποσοστό της παραοικονομίας που φτάνει το 22% και τις καθυστερήσεις στον συμψηφισμό των οφειλών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε τεκμηριωμένα σε κάθε τους ερώτημα-προβληματισμό, με τη δέσμευση να συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί τους, είτε με τη συμμετοχή τους σε Επιτροπές, είτε με την έκδοση εγκυκλίων, είτε με άμεση προώθηση των προτάσεών τους στην πολιτική ηγεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ