Τον Αύγουστο το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Τον Αύγουστο το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την τόνωση της μεσαίας τάξης, η οποία τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων πλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή, σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία, εφόσον σήμερα αναδειχθεί νικήτρια των εθνικών εκλογών, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο μάλιστα θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Αυγούστου.

Το αρχικό σενάριο της Ν.Δ. προέβλεπε για τα φυσικά πρόσωπα τρία φορολογικά κλιμάκια με τον εισαγωγικό συντελεστή στο 9% (από 22% σήμερα) και τον ανώτατο στο 40% (από 45%). Οι δύο αυτοί συντελεστές δεν θα αλλάξουν ανεξαρτήτως του τι θα συναντήσει στην οικονομία

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα του επόμενου έτος. Το ακριβές ύψος των αλλαγών που θα επέλθουν στο σύνολο της φορολογίας θα προκύψει από τα στοιχεία της Κομισιόν με τη δημοσιοποίηση της εαρινής έκθεσης για την οικονομία τον προσεχή Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της Ν.Δ. θα παρουσιαστεί στους δανειστές και θα εξεταστεί από μηδενική βάση.

Τμήμα των αλλαγών θα καλυφθεί από την ανακατανομή των δαπανών που μπορούν να προσφέρουν ακόμα και 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως μέσω της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Οι αλλαγές στη φορολογία:

-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της επόμενης διετίας

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020. -- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

- Αναστολή του φόρου υπεραξίας.

- Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Οι αλλαγές θα εφαρμοσθούν ενδεχομένως από φέτος

- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με εισαγωγικό συντελεστή 9% και χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό.

- Αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Περισσότερες δόσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του επιτοκίου από 5 στο 3%.