Το υψηλότερο μηνιαίο πλεόνασμα από το 1991 κατέγραψε η Γερμανία

Το υψηλότερο μηνιαίο πλεόνασμα από το 1991 κατέγραψε η Γερμανία

Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας τον Μάρτιο, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να εντείνει τη διεθνή κριτική για τις οικονομικές πολιτικές της χώρας, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές για να προωθήσει την ανάπτυξή της, ενώ αντίθετα παρουσιάζει μια απροθυμία απέναντι στις εγχώριες επενδύσεις.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ανήλθε σε 30,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Destatis, με προσαρμοσμένες τις εποχιακές διακυμάνσεις. Σε ςσχέση με ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2016, βρισκόταν στα 29,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο μηνιαίο πλεόνασμα από το 1991, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Η Γερμανία έχει δεχτεί επίθεση από την κυβέρνηση Trump επειδή έχει ένα τεχνητά αδύναμο νόμισμα που “φουσκώνει” το εμπορικό της πλεόνασμα. Σε επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble δήλωσε ότι το ευρώ ήταν αδύναμο λόγω των προγραμμάτων τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι λόγω της δράσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μικρή μείωση του μεγάλου εξωτερικού πλεονάσματος της χώρας λόγω της ενίσχυσης των εγχώριων επενδύσεων και της αύξησης των εισαγωγών. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 7,3% του ΑΕΠ το 2018 από 8,3% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση.

Η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανέφερε σε ξεχωριστή δημοσίευση ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε 0,4% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μείωση 0,8% μετά από δύο διαδοχικούς μήνες κερδών.

Suddeutsche Zeitung: Ένας νέος κίνδυνος "made in Germany"

«Η Γερμανία εξάγει περισσότερο από ποτέ παρά το δυσμενές πολιτικό κλίμα παγκοσμίως» σημειώνει η Suddeutsche Zeitung.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι «παρά τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς που συνδέονται με το Brexit και την οικονομική πολιτική που έχει αναγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump, οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίασαν τον Μάρτιο ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ σημειώνοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα αγγίζοντας το 0,4%. Συνολικά το ύψος τους κινήθηκε στα 118 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο τριβής σε διεθνές επίπεδο».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο D. Trump επικρίνει εδώ και καιρό τα γερμανικά εξαγωγικά πλεονάσματα και απειλεί με αύξηση των τελωνειακών δασμών. Επίσης, η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και κατά συνέπεια η απώλεια της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας αναμένεται να έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις. Εντούτοις, σύμφωνα με την SZ «μέχρι στιγμής οι γερμανικές εξαγωγές μπορούν και αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις αυτές.»

Από την πλευρά της η TAZ του Βερολίνου σχολιάζει: «Όχι μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και έγκριτοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις των γερμανικών εξαγωγικών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι άλλες χώρες ωθούνται καταγράφουν ελλείμματα στις εξαγωγές τους ή τυπώνουν νόμισμα ή ωθούνται σε νέα χρέη. Και τι κάνει την ίδια ώρα η Γερμανία; Προηγείται τον Μάρτιο, με τις εξαγωγές προϊόντων να ανέρχονται σε 25,4 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι οι εισαγωγές. Ένας νέος κίνδυνος "made in Germany"».