Το Twitter καταθέτει μήνυση κατά του Έλον Μασκ

Το Twitter καταθέτει μήνυση κατά του Έλον Μασκ

Το Twitter μήνυσε τον Έλον Μασκ την Τρίτη για παραβίαση της συμφωνίας του 44 δισ. δολαρίων για την αγορά του γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης και ζήτησε από δικαστήριο του Ντέλαγουερ να διατάξει τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου να ολοκληρώσει την εξαγορά στα συμφωνηθέντα 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Την Παρασκευή, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συμφωνία επειδή το Twitter παραβίασε τη συμφωνία και δεν απάντησε στα αιτήματα του για πληροφορίες σχετικά με ψεύτικους ή ανεπιθύμητους λογαριασμούς στην πλατφόρμα.

«Ο Μασκ προφανώς πιστεύει ότι - σε αντίθεση με κάθε άλλο μέρος που υπόκειται στο δίκαιο των συμβάσεων του Ντέλαγουερ - είναι ελεύθερος να αλλάξει γνώμη, να σκουπίσει την εταιρεία, να διαταράξει τις δραστηριότητές της, να καταστρέψει την αξία των μετόχων και να αποχωρήσει», ανέφερε η καταγγελία.

Η μήνυση κατηγορεί τον Μασκ για «μια μακρά λίστα» παραβιάσεων της συμφωνίας που «έπληξαν το Twitter και τις δραστηριότητές του». Τόνισε δε για πρώτη φορά ότι η αποχώρηση των εργαζομένων είναι «σε ανοδική πορεία» από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Το Twitter κατηγόρησε επίσης τον Μασκ ότι «συσσώρευσε κρυφά» μετοχές της εταιρείας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου χωρίς να αποκαλύψει σωστά τις σημαντικές αγορές του στις ρυθμιστικές αρχές και είπε ότι «αντ' αυτού συνέχισε να συγκεντρώνει μετοχές του Twitter.

Οι μετοχές της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκλεισαν στα 34,06 δολάρια την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 4,3%, αλλά πολύ κάτω από τα επίπεδα άνω των 50 δολαρίων όπου διαπραγματευόταν όταν η συμφωνία έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Twitter στα τέλη Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο Μασκ είπε ότι τερματίζει τη συγχώνευση λόγω έλλειψης πληροφοριών σχετικά με λογαριασμούς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και ανακριβών δηλώσεων που, όπως είπε, ισοδυναμούν με «ανεπιθύμητο συμβάν».

Το Twitter με τη σειρά τουείπε επίσης ότι δεν μοιράστηκε περισσότερες πληροφορίες με τον Μασκ σχετικά με λογαριασμούς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, επειδή φοβόταν ότι θα δημιουργούσε μια ανταγωνιστική πλατφόρμα μετά την εγκατάλειψη της εξαγοράς.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τους λόγους που επικαλέστηκε ο Μασκ ως «πρόσχημα» και είπε ότι η απόφασή του να αποχωρήσει είχε να κάνει περισσότερο με την πτώση του χρηματιστηρίου, ιδιαίτερα για τις μετοχές της τεχνολογίας.

Η μετοχή της Tesla, η κύρια πηγή της περιουσίας του Μασκ, έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία και έκλεισε την Τρίτη στα 699,21 δολάρια.

Σε ξεχωριστή κατάθεση, το Twitter ζήτησε από το δικαστήριο να προγραμματίσει μια τετραήμερη δίκη στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό του Twitter την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, προσπάθησε να καθησυχάσει τους υπαλλήλους για το μέλλον.

«Θα αποδείξουμε τη θέση μας στο δικαστήριο και πιστεύουμε ότι θα επικρατήσουμε», έγραψε στο σημείωμα, το οποίο είδε το Reuters.

Η προσφυγή αυτή ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις στην ιστορία της Γουόλ Στριτ.