Το θερινό καψώνι από τον ΑΔΜΗΕ, τα «ψυγεία» και οι σύμβουλοι

Το θερινό καψώνι από τον ΑΔΜΗΕ, τα «ψυγεία» και οι σύμβουλοι

Του Γιώργου Φιντικάκη

 

Δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για το μέλλον, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά σήμερα ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης σχετικά με την ηλεκτροδότηση της Αττικής, μιλώντας στο “Κόκκινο”.

Απαντώντας στη κριτική περί ελλιπούς συντήρησης και έλλειψης προσωπικού, τη χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου, την απέδωσε σε κύκλους που τάσσονται υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι η νέα διοίκηση, έχει κονδύλια 40 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να ανανεώσει ακόμη και στοιχεία του εξοπλισμού που δεν έχουν κλείσει τη διάρκεια ζωής τους.

Δεν απάντησε ωστόσο επί της ουσίας στη κριτική, ότι εδώ και μερικά χρόνια, είτε λόγω περικοπών στις δαπάνες, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν ατονίσει οι έκτακτες συντηρήσεις στον εξοπλισμό κομβικών για την ηλεκτροδότηση της Αττικής υποσταθμών, ενόψει της αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα, λόγω καλοκαιριού.

Μάλιστα σε νεότερη ανακοίνωσή του, ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι το μπλακ άουτ που άφησε για 2,5 ώρες χωρίς ρεύμα την Αττική τη Τετάρτη, προκλήθηκε από «αστοχία διακόπτη» και τονίζει ότι θα αποδώσει ευθύνες εκεί όπου αντιστοιχούν.

Συγκεκριμένα η έρευνα της εταιρείας που ολοκληρώθηκε, αποδίδει το περιστατικό σε αστοχία ενός καινούργιου διακόπτη που ο διαχειριστής είχε προμηθευτεί και εγκαταστήσει μόλις το 2014, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο, κατά τον ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε πάντως περίπτωση, και προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, η εταιρεία αναφέρει ότι ξεκινά έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης.

Κατά την εταιρεία, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε μία εβδομάδα. Επισημαίνεται επίσης ότι με απόφαση της διοίκησης από τα τέλη του 2017, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη και αν το γεγονός που προκάλεσε το μπλακ άουτ είναι εξαιρετικά σπάνιο, είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε ένα μόλις μήνα σε εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ, μετά τις εκρήξεις τον Ιούλιο στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου, που είχαν σβήσει κατόπιν παρέμβασης της Πυροσβεστικής.

Επειδή «αστοχία» που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι «αστοχία», καλό θα ήταν ο ΑΔΜΗΕ να περιορίσει τις πιθανότητες να διακινδυνεύσει να εκτεθεί για τρίτη φορά, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει ρίξει το βάρος του στα μεγαλόπνοα σχέδια, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, υποβαθμίζοντας τους ελέγχους του υφιστάμενου εξοπλισμού του.

Είναι για όσους δεν το γνωρίζουν, η εταιρεία που έχει σαν αντικείμενο τον έλεγχο 11.232 χλμ. γραμμών μεταφοράς ενέργειας πανελλαδικά, μαζί με τους υποσταθμούς και τα ΚΥΤ, των οποίων στο πρόσφατο παρελθό, τη συντήρηση, έκανε η ΔΕΗ.

Είναι η ίδια εταιρεία, που αποσχίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΗ, και σήμερα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο, κατά 24% από τους Κινέζους της State Grid σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή, και κατά 25% από επενδυτές στο χρηματιστήριο.

Σε αυτήν ακριβώς την εταιρεία, οι κακές γλώσσες λένε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει αθρόοι διορισμοί χρηματοοικονομικών και άλλων συμβούλων, ενώ την ίδια στιγμή πάσχει σε τεχνικό προσωπικό, και ενώ οι καταγγελίες από το χώρο των εργαζομένων για τη συντήρηση του εξοπλισμού της, προβληματίζουν.

Σύμφωνα με αυτές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια γίνονταν τακτικές συντηρήσεις στον εξοπλισμό κομβικών για την ηλεκτροδότηση της Αττικής υποσταθμών, ενόψει της αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα, λόγω καλοκαιριού. Εδώ και μερικά όμως χρόνια, οι έλεγχοι αυτοί έχουν χαλαρώσει , είτε λόγω περικοπών στις δαπάνες, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού.

Είναι οι συνταξιοδοτήσεις που ακολουθούν αύξοντα αριθμό, είναι το γεγονός ότι μόνο φέτος αποχώρησαν με εθελουσία έξοδο 143 άτομα, κάποιοι εκ των οποίων, είχαν ούτως ή άλλως μπει στο περιθώριο, είναι ότι διευθυντικές θέσεις έχουν καλυφθεί, όπως λένε οι κακές γλώσσες, από κατωτέρας εμπειρίας στελέχη.

Τα "ψυγεία"

Είναι επίσης όπως ακούγεται, και ότι τουλάχιστον 20 έμπειρα διευθυντικά στελέχη με πείρα ετών, έχουν μπει επί ΣΥΡΙΖΑ στο "ψυγείο" του ΑΔΜΗΕ για κομματικούς και άλλους λόγους. Η περίπτωση των εργασιακών "ψυγείων" είναι ένα από τα πολλά ηθικά, πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που εξελίσσονται στο χώρο των ΔΕΚΟ εδώ και δεκαετίες, και παρ'' όλα αυτά συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Στη περίπτωση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, και άλλων ενεργειακών εταιρειών του ευρύτερου Δημοσίου, "ψυγείο" σημαίνει "παροπλισμός", δηλαδή αδρανοποίηση στελεχών που δεν μπορεί να τους γίνει υποβάθμιση θέσης γιατί προστατεύονται από το νόμο. Διατηρούν κανονικά το βαθμό τους, τις μισθολογικές τους αμοιβές, έχουν ένα γραφείο, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τηλέφωνο, μερικοί ακόμη και γραμματέα, το μόνο που δεν έχουν είναι ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας. Αυτή λοιπόν η "ψυγειοποίηση" στελεχών που προφανώς ελπίζουν να έρθει η επόμενη κυβέρνηση, για να "ξαποστείλει" τους ΣΥΡΙΖαίους, και να τους επαναφέρει στη θέση τους, γίνεται και σήμερα στον ΑΔΜΗΕ.

Και οι σύμβουλοι

Ταυτόχρονα, κοινό μυστικό είναι ότι η εταιρεία έχει "παχύνει" σε επίπεδο συμβούλων, και διορισμών με κομματικά κριτήρια. Στη νομική για παράδειγμα υπηρεσία απασχολούνταν 6 άτομα ως το 2014, όμως σήμερα λέγεται ότι φτάνουν τα 13.

Στη διοίκηση, δόθηκε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και άλλαξε ο κανονισμός λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ λόγω εισόδου στο μετοχικό τoυ κεφάλαιο της κινεζικής State Grid, η δυνατότητα να απασχολεί 10 αντί για 5 συμβούλους. Το πρόσχημα ήταν η ένταξη στην εταιρεία, και 3 διευθυντικών στελεχών της State Grid, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία μετόχων μεταξύ Δημοσίου και Κινέζων. Ετσι έφτασε η διοίκηση της εταιρείας να απασχολεί 7 Ελληνες και 3 ξένους συμβούλους. Οι Κινέζοι ωστόσο απαιτούσαν από την ελληνική πλευρά να ενταχθούν οι σύμβουλοί τους στο οργανόγραμμα της εταιρείας.

Τον Ιούνιο του 2018, με τροπολογία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε άσχετο νομοσχέδιο, η οποία στηριζόταν στη συμφωνία μετόχων των δύο πλευρών, οι 3 Κινέζοι, τοποθετήθηκαν κανονικά στο οργανόγραμμα της εταιρείας, επομένως ελευθερώθηκαν τρεις θέσεις συμβούλων. Δεν είναι σαφές αν αυτές έχουν καταληφθεί από Ελληνες.

Διαβάστε ακόμα:

- Διαβεβαίωναν τον Ιούλιο ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για μπλακ άουτ