Το τέλος της αυταπάτης του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις

Το τέλος της αυταπάτης του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Από τις αυτοακυρώσεις του Θοδωρή Δρίτσα στην αυτοδιάψευση μιας ολόκληρης κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις. Διαψεύδοντας τους εαυτούς τους, οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά τις υπογραφές τους στο ΦΕΚ με τα 19 πωλητήρια του ΤΑΙΠΕΔ σε κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητα που δημοσιεύθηκε χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Από την πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ μέχρι την αποκρατικοποίηση του 23% της ΕΥΑΘ, του 11% της ΕΥΔΑΠ, του 10% του ΟΤΕ, της Εγνατίας Οδού, των μαρίνων Αλίμου, Χίου, Πύλου, μαζί φυσικά με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή Ελληνικού, ΟΛΘ, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αφάντου, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και ΔΕΣΦΑ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι από αύριο κιόλας θα μπουν πωλητήρια στη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ, κάτι τέτοιο θα συμβεί το 2017 ή και το 2018, αφετηρία ωστόσο είναι ο Σεπτέμβριος για την προετοιμασία της επόμενης γενιάς των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων. Διότι διαβάζοντας το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, προκύπτει ότι έως και το 3ο τρίμηνο του 2016, θα πρέπει να προχωρήσει η πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν τον τρόπο των ιδιωτικοποιήσεων για τα ποσοστά των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.

Αν το ζητούμενο ήταν η δημοσίευση του "κρυφού" σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει τέλος στο κρυφτούλι, και να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάρτηση του ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το πέτυχε.

Έπειτα από μήνες διαψεύσεων, μέχρι και κατηγοριών κατά του ΤΑΙΠΕΔ ότι χρηματίζει μέσα ενημέρωσης για να προωθούν τις θέσεις του, το κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεις μπαίνει στην πραγματική του διάσταση.

Διότι ο πόνος του Χρήστου Σπίρτζη, η προσωπική αυτοακύρωση του Θοδωρή Δρίτσα και η θιγμένη αριστεροσύνη του Πάνου Σκουρλέτη, δεν ήταν παρά η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι γνώριζαν όλοι από το περασμένο καλοκαίρι ότι το μνημόνο που οι ίδιοι ψήφισαν τον Αύγουστο μιλούσε για αυτές ακριβώς τις αποκρατικοποιήσεις στις οποίες αναφέρεται το χθεσινό ΦΕΚ. Αλλά επειδή ιδιωτικοποιήσεις και αριστερό "ίματζ" δεν ταιριάζουν, επί εννέα μήνες ουδείς το παραδεχόταν. Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά η κυβέρνηση καλλιεργούσε σκόπιμα στο εσωτερικό μια σύγχυση μιλώντας αποκλειστικά για εννέα ιδιωτικοποιήσεις, αυτές που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, κι ας είχαν ψηφίσει τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας υπερδιπλάσιο αριθμό όταν κλήθηκαν να εγκρίνουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε αυτή την περίεργη όμως εποχή, της μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ από ένα αντισυστημικό σε ένα απολύτως συστημικό κόμμα, χώρος για αμηχανία δεν υπάρχει. Συνειδητά, η κυβέρνηση ψήφισε την πώληση στρατηγικών υποδομών με το επιχείρημα "επιλέξαμε το κακό από το χειρότερο", άλλωστε το διακύβευμα είναι τεράστιο, το αριστερό κεφάλαιο λίγο και πολύτιμο.

Έτσι από σήμερα όσοι υπουργοί τοποθετηθούν πάνω στο θέμα θα επιχειρήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Την αρχή έκαναν ήδη χθες κύκλοι του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, κινούμενοι στη γραμμή "αυτός ο κατάλογος των ιδιωτικοποιήσεων αναθεωρείται ανά τακτά διαστήματα, άρα δεν είναι και ο τελικός".

Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά μερικές ημέρες από τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TAP που έγιναν στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Π. Σκουρλέτης δήλωνε σε δημοσιογράφους "δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει άλλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση". Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά, στις 20 Μαΐου, ο ίδιος υπέγραφε το ΦΕΚ με τις 19 αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και τα ποσοστά των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, και ΔΕΠΑ.

Σε ένα χρόνο από σήμερα όταν θα μπει ενδεχομένως πωλητήριο στη ΔΕΗ, ο ίδιος μπορεί να μην είναι υπουργός Ενέργειας, ίσως να κληθεί άλλος να χειριστεί την καυτή αυτή πατάτα. Το ΦΕΚ ωστόσο θα έχει τη δική του υπογραφή, όπως και των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη.