Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δεν «άγγιξε» τα αποτελέσματα της Facebook

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δεν «άγγιξε» τα αποτελέσματα της Facebook

Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών παρουσίασε η Facebook το πρώτο τρίμηνο του 2018, παρά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica στο οποίο ενεπλάκη η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. 

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,99 δισ. δολάρια, ή 1,69 δολάρια ανά μετοχή, από τα 3,06 δισ. δολάρια ή 1,04 δολάρια ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 11,97 δισ. δολάρια από τα 8,03 δισ. δολάρια πέρυσι. Αναλυτές, σε δημοσκόπηση της FactSet είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 1,35 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα της τάξης των 11,41 δισ. δολαρίων.

Οι ενεργοί χρήστες σε ημερήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 13% στα 1,45 δισ. billion, ενώ σε μηνιαία επίσης αυξήθηκαν κατά 13% στα 2,20 δισ.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε άνοδο άνω του 2%, ενώ έως τώρα φέτος έχει υποχωρήσει κατά 9,4%. 

«Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις, η κοινότητα και οι δραστηριότητές μας έχουν κάνει δυναμικό ξεκίνημα το 2018», ανέφερε ο ιδρυτής της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών, ενώ πρόσθεσε πως «τα επόμενα τρία χρόνια θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μετατρέψουμε το Facebook σε μια υπηρεσία που όχι μόνο οι άνθρωποι θα χαίρονται να χρησιμοποιούν αλλά και θα θεωρούν ότι θα είναι καλή για αυτούς μα και για την κοινωνία».

Η Facebook είδε τους χρήστες της να αυξάνονται κατά 70 εκατομμύρια το α'' τρίμηνο του 2018, όσο ήταν οι εκτιμήσεις της εταιρείας, παρά τις εκκλήσεις για μαζικές διαγραφές λογαριασμών που έκαναν πολλοί. Η υπηρεσία έχει τώρα 1,45 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως και 2,2 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες.

Τα κόστη λειτουργίας της επιχείρησης ήταν κάτω του αναμενόμενου αν και ο Ζούκερμπεργκ έχει προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα κέρδη της Facebook, καθώς πρόσθεσε 20.000 νέους εργαζόμενους για να ισχυροποιήσει την εταιρεία στα ζητήματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας που ταλανίζουν την επιχείρηση τελευταία. Ενδεικτικό είναι ότι το εργατικό δυναμικό αυξήθηξε κατά 48% αυτό το τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής της τεχνολογικής έρευνας στην GBH Insights, Ντάνιελ Ιβ, ανέφερε πως τα αποτελέσματα της Facebook είναι «καλά» και αποτελούν μια «αρχική νίκη κλειδί» για τη μετοχή της εταιρείας, τη στιγμή που οι μέτοχοι υπολογίζουν την έκταση της ζημιάς που προκάλεσε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.