Το σκάκι των 9 ημερών για τη Folli Follie

Το σκάκι των 9 ημερών για τη Folli Follie

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Μια παρτίδα επιχειρηματικό σκάκι, που για τους ειδήμονες βρίσκεται στο επίπεδο των επικών αναμετρήσεων Κασπάροφ - Καρπώφ, θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ της διοίκησης της Folli Follie και τον ομολογιούχων πιστωτών της. Από την έκβασή της θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το μέλλον της πολύπαθης επιχείρησης. Ορίζοντας είναι η 10η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία την οποία έχει οριστεί η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (για την έγκριση -ή μη- του σχεδίου διάσωσης) και οι “αντίπαλοι” δείχνουν διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε πιόνι και κίνηση. Άλλωστε για όλους τους εμπλεκόμενους πρόκειται για μια παρτίδα ζωής και θανάτου...

Την τελευταία κίνηση έκανε αργά την Παρασκευή το απόγευμα η διοίκηση της Folli, αναρτώντας στην ιστοσελίδα της εταιρείας μία ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους (σ.σ. μέχρι την Γενική Συνέλευση) η επιλογή είναι να υποβληθεί αίτημα χρεωκοπίας. Στην πράξη δεν πρόκειται για κάτι το “νέο”, αφού η χρεωκοπία είναι μια από τις ελάχιστες επιλογές της διοίκησης στην περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης. Όμως, με την ανακοίνωση, το management προχωρεί σε μια ποιοτική -και με ισχυρά στοιχεία εντυπωσιασμού- αναβάθμιση της πίεσης που ασκεί εδώ και ημέρες στους πιστωτές, προκειμένου αυτοί να συμφωνήσουν με το σχέδιο διάσωσης που έχει υποβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Σημειώνεται δε ότι η συναίνεση των πιστωτών σε αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η διοίκηση να υποβάλει το αίτημα εξυγίανσης, μέσω υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα. Κάτι, που αν προηγηθεί η έγκριση της Γ.Σ. μπορεί να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κατα συνέπεια οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου που είχε προτείνει τον Ιούλιο η διοίκηση της Folli, προβλέπουν την κατάτμηση της δραστηριότητας της εταιρείας σε τέσσερα σχήματα. Σε ένα από αυτά -την AssetsCo- θα γίνει η εισφορά των ακινήτων και της περιουσίας του ομίλου, υπέρ των ομολογιούχων. Η περιουσία αυτή υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια η OpsCo (σ.σ. ο βραχίονας που θα διατηρήσει τις εμπορικές δραστηριότητες και το χαρτοφυλάκιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, και την ιδιοκτησία της οποίας θα διατηρήσει η Folli) θα εκδώσει ένα νέο, μη εξασφαλισμένο, ομόλογο συνολικού κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ υπέρ της AssetsCo, το οποίο θα εγγυηθεί η OldCo (σ.σ. Πρόκειται για την εταιρία που θα διατηρήσει τις υποχρεώσεις και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Folli). Κατά τη διοίκηση, το επιτόκιο του 9% στο ομόλογο αυτό, μπορεί σε βάθος πενταετίας να έχει επιπλέον οφελος της τάξης των 10 εκατ. Ευρώ για τους πιστωτές.
Έτσι, με μια συνολική εν δυνάμει αποζημίωση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ (από τα ακίνητα και το ομόλογο) οι ομολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν των σημερινών τους απαιτήσεων (437,6 εκατ. ευρώ) προκειμένου να συναινέσουν στο σχέδιο διάσωσης. Κατά τα “λογιστικά” της διοίκησης, τα συνολικά ανακτήσιμα κεφάλαια για τους πιστωτές -εάν συμφωνήσουν- θα είναι κατά προσέγγιση 28 σεντς ανά 1 ευρώ. Κατά την ίδια λογική σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας, οι πιστωτές θα έχουν λαμβάνειν λιγότερα από 10 σεντς ανά ευρώ. Και πρακτικά η διοίκηση αυτό επανέλαβε με την ανακοίνωση της Παρασκευής, με την οποία επισημοποίησε και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διαδικασία πτώχευσης (και μάλιστα πολύ σύντομα) εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.

Οι τελευταίοι, στο διάστημα από τα μέσα τους περασμένου Ιουλίου έχουν υποβάλει διάφορες ενστάσεις και αντιπροτάσεις προς τη διοίκηση, σε ένα εγχείρημα να βελτιώσουν τους όρους της συμφωνίας και το επίπεδο των εγγυήσεων που τους προσφέρονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τηλεδιασκέψεις που έχουν προηγηθεί, και μεταξύ άλλων, η πλευρά τους:

Έχει καταγράψει παρατηρήσεις ως προς το πραγματικό ύψος της αξίας των ακινήτων που προσφέρονται ως εγγύηση υπό την έννοια ότι κάποια εξ αυτών έχουν “βάρη” ή -προσωρινές έστω- δεσμεύσεις.

Έχει ζητήσει να παρασχεθούν ως εγγύηση οι μετοχές που κατέχει η Folli Follie στη Dufry, έστω κι αν αυτές παραμένουν επι του παρόντος δεσμευμένες.

Έχει ζητήσει αντίστοιχα και μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της OpsCo.

Από την πλευρά της, η διοίκηση, απάντησε εμμέσως, ότι η διάρθρωση που έχει προτείνει για την AssetsCo (δηλαδή χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις) διασφαλίζει τους πιστωτές από ρίσκα και αβεβαιότητες που μπορεί να προκύψουν, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν συμφωνεί. Άλλωστε, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μετοχές της Dyfry, η διοίκηση φέρεται να θεωρεί ότι στο ενδεχόμενο που αυτές αποδεσμευθούν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυσης της ρευστότητας της OpsCo.

Από αυτή τη ...θέση μάχης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έρθουν -εφόσον αυτό καταστεί εφικτό- σε συμφωνία μέχρι τις παραμονές της Γενικής Συνέλευσης της 10ης Σεπτεμβρίου. Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει deal, το σχέδιο της διοίκησης θα πρέπει να έχει την έγκριση του 60% των συνολικών πιστωτών (και του 40% των θεωρούμενων ως εξασφαλισμένων) ώστε αυτοί στη συνέχεια να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα για να υποβληθούν στη διαδικασία του Άρθρου 106 β'' στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγές της αγοράς, αν και θεωρούν το “παζάρι” της διοίκησης ως “ιδιαίτερα σκληρό” για την πλευρά των πιστωτών, αναγνωρίζουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας διαμορφώνει μια καλύτερη προοπτική από τη διακοπή της. Και αυτό, κατα τίς ίδιες πηγές αποτελεί και το σημείο στο οποίο εστιάζουν όσοι “βλέπουν” μια συμφωνία. Από την άλλη πλευρά η πίεση της λύσης, ιδιαίτερα με τον τρόπο που ασκείται, δεν μπορεί να οδηγεί σε παραχωρήσεις, απέναντι σε μια επιχείρηση η αξιοπιστία της οποίας τελεί υπο αμφισβήτηση, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Ακόμη κι αν υπάρξει deal με τους πιστωτές, η όποια “επόμενη ημέρα” θα είναι δύσκολη για την Folli και την OpsCo, καθώς ο όμιλος, από τις αρχές του χρόνου χάνει ένα-ένα τα δυνατά του χαρτιά, τις μεγάλες εμπορικές αντιπροσωπείες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο, η Folli, έχει χάσει 42 εμπορικά σήματα. Από το χαρτοφυλάκιο του FF Group έχουν αποχωρήσει η αυστραλιανή UGG, η οποία πέρασε στον όμιλο Φάις, η Scotch & Soda, καθώς και οι Zegna, Guess, Vilebrequin, που αναζητούν πλέον άλλο μοντέλο διανομής. Πρόσφατα ήρθε το τέλος και στη συνεργασία με την Samsonite, ενώ σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η σταδιακή αποδέσμευση (σ.σ. μόλις ολοκληρωθούν οι τρέχουσες συμβάσεις) της Nike και της Converse. Πρόκειται για εμπορικά σήματα τα οποία συνεισέφεραν περίπου το 50% των εσόδων της εταιρείας στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης.

Από την πλευρά της, η εταιρεία, που σημειωτέον συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς οφειλές στο προσωπικό της, φέρεται να βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο πώλησης της Links of London. Σύμφωνα με πληροφορίες η λειτουργία του brand ειναι πλέον ζημιογόνος για τον όμιλο και μια εκποίηση θα μπορούσε να συνεισφέρει πλέον στη ρευστότητα. Ερώτημα, βέβαια, εάν η πώληση των “ασημικών” μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμες λύσεις...