Το σενάριο της εξόδου της ΔΕΗ στις αγορές

Το σενάριο της εξόδου της ΔΕΗ στις αγορές

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και «οδηγό» τις επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις των προηγουμένων μηνών μπαίνει στη «συζήτηση» για την επόμενη ημέρα στη ΔΕΗ το σενάριο μιας εξόδου στις αγορές μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου.

Η περίπτωση της ΔΕΗ έχει βέβαια διαφορετικά δεδομένα από αυτά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βγήκαν την τελευταία διετίας στις αγορές. Σήμερα όμως, με την πολιτική αλλαγή να έχει διαμορφώσει νέο momentum στην αγορά και την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να δώσει μία συνολική λύση για την Επιχείρηση, η προοπτική άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές μπορεί να αποτελέσει, μέρος της λύσης αυτής. Ιδιαίτερα στο περιβάλλον των χαμηλότερων επιτοκίων που διαμορφώνεται.

Η υπόθεση της προσφυγής σε δανεισμό μέσω ομολογιακού δανείου ήταν ένα σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι από την περίοδο της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ. Δεν είχε ωστόσο προχωρήσει, καθώς απουσίαζε η «εικόνα» μιας συνολικής λύσης για την επιχείρηση, όπως επίσης και οι προοπτικές μιας μελλοντικής κερδοφορίας, αμφότερες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη έκδοση. Σημειώνεται ότι η διοίκηση Παναγιωτάκη είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ομολογιακό προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 350 – 400 εκατ. ευρώ.

Αυτό το οποίο αλλάζει στην «συζήτηση» που ξεκινά επισήμως μεθαύριο, με την τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ -υπό τον Γιώργο Στάσση- είναι η προοπτική μιας έκδοσης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης λύσης η οποίας περιλαμβάνει επίσης τον σχεδιασμό για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σειρά άλλων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης. Σε αυτά συγκαταλέγεται και το ενδεχόμενο αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής κατά τρόπο που όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση δεν θα επηρεάσει τους καταναλωτές. Σύμφωνα δε, με καλά ενημερωμένες πηγές η εφαρμογή της αλλαγής αυτής θα είναι και ένα από τα «κλειδιά» για την επιτυχία της έκδοσης καθώς θα είναι «πειστική» ως προς τις προοπτικές για την ενίσχυση της ρευστότητας σε βάθος χρόνου.

Σήμερα τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ απέχουν από αυτά των μεγάλων ελληνικών ομίλων που άντλησαν σημαντικά κεφάλαια την τελευταία διετία στηρίζοντας την ανάπτυξη και τα επενδυτικά τους προγράμματα. Παρ'' όλα αυτα, τα ομολογιακά των «ελληνικών πολυεθνικών», μπορούν να λειτουργήσουν και ως «οδηγός» για την περίπτωση της ΔΕΗ.

Το πλέον πρόσφατο ήταν το ομολογιακό της Attica Συμμετοχών με το οποίο ο μεγάλος ακτοπλοϊκός όμιλος άντλησε 175 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%. Στην επιτυχία της έκδοσης συνέβαλαν -πέραν της ελκυστικής απόδοσης όπως διαμορφώθηκε- και δύο άλλοι λόγοι: Πρώτος ότι το ομόλογο συν δέθηκε με εμπράγματες εξασφαλίσεις (και ειδικότερα τέσσερα πλοία της εισηγμένης, η αξία των οποίων υπερκαλύπτει την ονομαστική αξία του ομολόγου) και δεύτερος ότι το ομόλογο θα έχει μία ολόκληρη πενταετία διάρκειας, καθώς δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής. Επομένως θα συντηρεί και την απόδοσή του.

Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Μάρτιο (σε μια πιο «δύσκολη» περίοδο), η έκδοση της Aegean για 200 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,6%. Η έκδοση έγινε σε χρονικά πιο δύσκολη συγκυρία και η αεροπορική πέτυχες να διαμορφώσει «κουπόνι» χαμηλότερο από αεροπορικούς κολοσσούς όπως η Air France – KLM. Σημειώνεται ότι η έκδοση της Αεροπορίας Αιγαίου είναι επταετούς διάρκειας και επίσης δεν έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής.

Τον Μάρτιο του 2018, ομόλογο 120 εκατ. Ευρώ είχε εκδώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με επιτόκιο 3,95%.

Την προηγούμενη διετία είχαν πραγματοποιηθεί και αρκετές άλλες εκδόσεις, πολλές από τις οποίες έχουν δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής. Ανάμεσά τους το ομολογιακό της Μυτιληναίος, τον Ιούνιο του 2017, για 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 3,10% και το οποίο σήμερα διαπραγματεύεται αρκετά χαμηλότερα. Τον ίδιο μήνα ο όμιλος Sunlight άντλησε 50 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,25% το οποίο επίσης διαπραγματεύεται χαμηλότερα, ενώ έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής το 2020.

Τον Μάρτιο του 2017 ομόλογο πενταετούς διάρκειας για 200 εκατ. ευρώ είχε εκδώσει και ο ΟΠΑΠ, ενώ τον επόμενο μήνα 350 εκατ. ευρώ άντλησε ο όμιλος της Motor Oil με επιτόκιο 3,25%.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της άσκησης του δικαιώματος πρόωρης αποπληρωμής, όπου υπάρχει, «προπομπός» θεωρείται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που τον Ιούλιο αποπλήρωσε το λεγόμενο «πράσινο ομόλογο» των 60 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί δυο χρόνια νωρίτερα με επιτόκιο 3,85% και τώρα ετοιμάζει νέα έκδοση με χαμηλότερο επιτόκιο.