Το retail με 70% έδωσε τον τόνο στην έκδοση της ΤΕΝΕΡΓ

Το retail με 70% έδωσε τον τόνο στην έκδοση της ΤΕΝΕΡΓ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τα μικρά πορτοφόλια ήταν αυτά που έδωσαν τον τόνο στην έκδοση του πράσινου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Το γεγονός ότι 42.000 ομολογίες, δηλαδή το 70% από τις συνολικά 60.000 της έκδοσης, καλύφθηκαν από μικροεπενδυτές σημαίνει ότι χρήματα που βρίσκονται, ως ένα βαθμό εκτός τραπεζικού συστήματος, έχουν αρχίσει να βρίσκουν στην αγορά εταιρικών ομολόγων μια ασφαλή τοποθέτηση με ικανοποιητική απόδοση.

Το ίδιο συνέβη άλλωστε με την προ μηνός έκδοση του ομολόγου της Μυτιληναίος, το ίδιο εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα συμβεί και με άλλες εκδόσεις, μεσαίων και μεγάλων εταιρειών (όπως η Hertz Auto Hellas), που αναμένονται το φθινόπωρο και προς το τέλος του έτους.

Άλλωστε στο ευρύ επενδυτικό κοινό ακούγεται ότι θα απευθυνθεί μέχρι το Δεκέμβριο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δηλαδή η μητρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, προκειμένου να χρηματοδοτήσει συνολικά το επενδυτικό της πρόγραμμα σε κάθε τομέα (κατασκευαστικό και μη). Αυτός είναι και ο λόγος που η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, παρ' ότι θα μπορούσε να είχε επιδιώξει χαμηλότερο επιτόκιο από το 3,75%, εντούτοις δεν το έκανε, προκειμένου να κτίσει μια σταθερή σχέση με το επενδυτικό κοινό, ενόψει και της έκδοσης του «μεγαλύτερου» ομολόγου της μητρικής της προς τα τέλη του έτους.

Το πρώτο βήμα φαίνεται πάντως ότι επετεύχθη, αφού από το σύνολο της προσφοράς που ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ, λέγεται ότι τα 105 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές από ιδιώτες επενδυτές. Στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του θεσμού των εταιρικών ομολόγων ανάμεσα στους μικροεπενδυτές αναμένεται να συμβάλουν προσεχώς και εκδόσεις από άλλους παίκτες, γεγονός που δείχνει ότι ένα τμήμα της οικονομίας έχει αρχίσει να «αυτονομείται» από τις πολιτικές εξελίξεις.

Το γεγονός διευκολύνει και τις τράπεζες που έχουν πολύ μεγαλύτερο όφελος από οποιονδήποτε άλλον να πάρει μπροστά η οικονομία, προκειμένου να γίνουν ευκολότερα τα πράγματα και στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, που είναι για τις ίδιες και το σοβαρότερο.

Στο δια ταύτα, τα 60 εκατ. ευρώ που άντλησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα διατεθούν όλα για την χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος στις ΑΠΕ και το περιβάλλον. Εκτός από τις επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ που θα «τρέξει» για την περίοδο 2017-2019 (αιολικά πάρκα σε Ελλάδα, και ΗΠΑ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Μακεδονία), η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμανση της νέας γενιάς επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Οι αντλησοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και έργα εξαιρετικά αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ταυτόχρονα θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου προωθούνται σημαντικά έργα, όπως στην Κρήτη και τη Νότια Εύβοια. Η εταιρεία στοχεύει μετά την επίτευξη του στόχου του 1 GW μέσα στο 2018, να πετύχει τα επόμενα χρόνια διπλασιασμό της συνολικής της εγκατεστημένης ισχύος, στα επίπεδα των 2 GW.