7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Το ράλι τιμών στα καύσιμα μας κοστίζει κοντά στο 1 δισ. ευρώ τον μήνα

Το ράλι τιμών στα καύσιμα μας κοστίζει κοντά στο 1 δισ. ευρώ τον μήνα
Shutterstock

Η ελληνική οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «φορτώνονται» πρόσθετο κόστος τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ανά μήνα μόνο από τις ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα. Το ποσό είναι ήδη ιλιγγιώδες και δυστυχώς κινδυνεύει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο κάνοντας το πακέτο στήριξης που έχει ήδη υιοθετηθεί να μοιάζει πολύ μικρό για να καλύψει τις συνέπειες. Οι επιπτώσεις της «τέλειας καταιγίδας» έχουν ήδη αρχίσει να ποσοτικοποιούνται.

Μόνο στο ρεύμα, φτάνουμε ήδη να πληρώνουμε 11-12 λεπτά ακριβότερα την κιλοβατώρα κάτι που μόνο για έναν μήνα σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ είναι το πρόσθετο κόστος και για το φυσικό αέριο ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης προστίθενται περί τα 80 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους έξι χειμερινούς μήνες. Αν συνυπολογιστούν και οι επιβαρύνσεις από βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης, φτάνουμε αισίως στο 1 δις. ευρώ και χωρίς να συνυπολογίζονται οι δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά.

  • Στο φυσικό αέριο, η κατανάλωση στη χώρα ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Άρα η μέση μηνιαία κατανάλωση φτάνει στα 5 δις. κιλοβατώρες. Αν τιμή αυτή τη στιγμή είναι στα 9-10 λεπτά, και η μέση αύξηση σε σχέση με πέρυσι ξεπερνά κατά πολύ (τουλάχιστον για τον Οκτώβριο) το 100%, τότε η μέση μηνιαία επιβάρυνση αυτή τη στιγμή εκτιμάται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Φυσικά, αυτό το ποσό δεν πέφτει στις πλάτες των νοικοκυριών καθώς το μισό φυσικό αέριο καταναλώνεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Στο ρεύμα, η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική. Σε έναν συνήθη Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, καταναλώνονται περί τα 4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Αν η επιβάρυνση φτάνει (τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο) στα 11 με 12 λεπτά η κιλοβατώρα, τότε η επιβάρυνση για έναν μόνο μήνα, ξεπερνά τα 400-450 εκατ. ευρώ. Και τον Οκτώβριο τα πράγματα δείχνουν χειρότερα.
  • Τον Σεπτέμβριο καταναλώσαμε περίπου 170-180 εκατομμύρια λίτρα αμόλυβδης. Αυτή είναι -περίπου η μέση μηνιαία κατανάλωση βενζίνης αν και φέτος, η αυξημένη κίνηση καταδεικνύει και πολύ αυξημένη κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι. Ένα λίτρο αμόλυβδης, μας κόστισε περίπου 30 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 1,72 ευρώ αντί για 1,42 ευρώ πέρυσι. Έτσι, η επιβάρυνση φτάνει αυτή τη στιγμή στα 54 εκατ. ευρώ.
  • Η μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια λίτρα. Και στο συγκεκριμένο καύσιμο έχουμε ανατίμηση κατά περίπου 30 λεπτά ανά λίτρο κάτι που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 60 εκατ. ευρώ.
  • Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση μηνιαία κατανάλωση για την 6μηνη περίοδο είναι 200 εκατομμύρια λίτρα. Με ανατίμηση κατά 40 λεπτά σε σχέση με πέρυσι (από τα 0,76 στα 1,16 ευρώ), προκύπτει μέση μηνιαία επιβάρυνση περίπου 80 εκατ. ευρώ.