Το ψηφιακό νόμισμα του Facebook προκαλεί σκεπτικισμό στην Ευρώπη

Το ψηφιακό νόμισμα του Facebook προκαλεί σκεπτικισμό στην Ευρώπη

Τις πρώτες αντιδράσεις μετρά το Facebook στη Γηραιά Ήπειρο μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του που περιλαμβάνουν την κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ως πρώτη αντίδραση το CNBC παραθέτει τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι «αποκλείεται» να γίνει το Libra ένα κανονικό νόμισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει «σκιώδης τράπεζα» λόγω των σχεδίων για τα ψηφιακά νομίσματα.

Στον αντίποδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εμφανίστηκε περισσότερο θετικός απέναντι στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι παραμένει ανοικτόμυαλος, αν και τόνισε ότι το Libra θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ρυθμιστικές αρχές. «Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο γίνεται αυτομάτως συστημικό και θα πρέπει να υπάγεται στα αυστηρότερα ρυθμιστικά πρότυπα», δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το Libra της Facebook, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2020, θα τελεί υπό την εποπτεία μιας κοινοπραξίας εταιριών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Visa και η Uber. Πρόκειται για ένα stablecoin, το οποίο σημαίνει ότι βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία και στόχος είναι να κινείται πολύ κοντά σε μια συγκεκριμένη τιμή, αντί να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις όπως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Η εταιρεία θα αναπτύξει ένα ψηφιακό πορτοφόλι, που ονομάζεται Calibra, για να μπορούν οι δικοί της χρήστες να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν το ψηφιακό νόμισμα.