Το πρώτο road show για τα mid caps θα φέρει και placement

Το πρώτο road show για τα mid caps θα φέρει και placement

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές αξίες στο ελληνικό χρηματιστήριο οι οποίες – σε αρκετές περιπτώσεις – δεν «φωτίζονται» όσο πρέπει, είτε λόγω της ιδιαίτερης ρηχότητας της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, είτε λόγω του ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε επενδυτική... καραντίνα έκανε το χθεσινό, πρώτο road show για τα Mid Caps του Χ.Α.

Πρόκειται για το 1ο συνέδριο ελληνικών εισηγμένων μεσαίας κεφαλαιοποίησης (1st ATHEX Mid-Cap Conference) που έγινε στην Αθήνα, με στόχο να κάνει καλύτερο focus στον συχνά αδικημένο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έναν χώρο που κρύβει... διαμάντια, όμως το γεγονός ότι οι όγκοι και οι τζίροι στην αγορά «καταδυναστεύονται» από τις τράπεζες και τα ισχυρά blue chips, πολλές φορές η υπόλοιπη αγορά μένει στο επενδυτικό περιθώριο.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 350 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν 25 επενδυτικά funds και 70 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Οι διοικήσεις από 16 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες είχαν κατ'' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους διαχειριστών και funds managers από Ευρώπη (κυρίως Λονδίνο) αλλά και Αμερική. Παρουσιάστηκαν λοιπόν 16 εταιρείες (το Υγεία ακύρωσε τη συμμετοχή του την περασμένη Παρασκευή), οι οποίες έχουν κεφαλαιοποίηση που κυμαίνεται από 100 έως 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είναι εταιρείες που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται από καλά θεμελιώδη στοιχεία, ενώ αρκετές εξ αυτών διέπονται από ισχυρή εξωστρέφεια, φέρνοντας σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους από το εξωτερικό.

Και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν ανήκουν στον FTSE 25 αλλά αποτελούν μέλη του Mid Cap. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ικτίνος, Intralot, Καράτζης, Κρι Κρι, ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis Συμμετοχών και Quest Συμμετοχών.

Επίκεινται placement

Διάχυτη είναι η αίσθηση στην ελληνική αγορά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αρκετή κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, ειδικά αν βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στην αγορά. Θα υπάρξουν μία – δύο εισαγωγές νέων εταιρειών στο Χ.Α., θα γίνουν κι άλλες εκδόσεις ομολόγων, ενώ φαίνεται πως προετοιμάζονται και κάποια placement. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι μια από τις εταιρείες που συμμετείχε στο συνέδριο, η Autohellas πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλο placement που υπερκαλύφθηκε και με το παραπάνω.

Οι ελληνικές εταιρείες, έχουν δείξει, τόσο στα placement όσο και στις εκδόσεις ομολόγων ότι είναι ελκυστικές και – παρά την κρίση στη χώρα – εύκολα ελκύουν πολλά εκατ. ευρώ από την παγκόσμια επενδυτική «πίτα» που είναι διαθέσιμη.

Η Κρι Κρι δρομολογεί και «χτίζει» εδώ και καιρό το έδαφος για ένα placement, αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία, η ΕλβαλΧαλκόρ επίσης κάποια στιγμή θα κάνει ισχυρό placement «ανοίγοντας» την εταιρεία στους επενδυτές, αυξάνοντας παράλληλα και το free float, ενώ δεν αποκλείεται και η ΓΕΚ Τέρνα να προχωρήσει σε placement μετοχών, μετά το ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε πρόσφατα.

Σωκ. Λαζαρίδης: Υπάρχει ανάγκη προβολής των εταιρειών μεσαίας αποτίμησης

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης ο επικεφαλής του ομίλου ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε πως «Μέσα από τη διοργάνωση του 1ου ATHEXMid Cap Conference αναγνωρίζουμε την ανάγκη προβολής των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που τους δίνει η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, ειδικά σε μία περίοδο όπου οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνονται στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την πρόσβαση των μικρομεσαίων εταιρειών στις κεφαλαιαγορές.

Με τη διοργάνωση των Roadshows στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη έχουμε επιτύχει την προώθηση των εταιρειών που συμμετέχουν και ευελπιστούμε να γίνει το ίδιο και με τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Πιστεύουμε ότι το σημερινό συνέδριο θα κινητοποιήσει περαιτέρω την επενδυτική κοινότητα και θα ενισχύσει την επικοινωνία με τις εισηγμένες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, το ευρύτερο οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ενόψει των προκλήσεων που έχει δημιουργήσει η MIFID II».

Sabina Dziurman (EBRD): Σε 2,5 χρόνια, έχουμε κάνει 30 επενδύσεις στην Ελλάδα

Από την πλευρά της η κα Sabina Dziurman, Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανοικοδόμησης (EBRD) για Ελλάδα και Κύπρο στην ομιλία της επισήμανε ότι «η EBRD στα δυόμισι χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα έχει επενδύσει άνω του 1,6 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 30 επενδυτικές προτάσεις, ενώ όλες οι επενδύσεις της στην Ελλάδα οι οποίες αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιήθηκαν με την παράλληλη συμμετοχή διεθνών και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών».

Η EBRD στηρίζει έμπρακτα την αγορά εταιρικών ομολόγων του Χ.Α. με τη συμμετοχή της ήδη σε τρεις ομολογιακές εκδόσεις, ενώ το δ.σ. ενέκρινε κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή και σε άλλες ομολογιακές εκδόσεις μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η EBRD παραμένει κοντά στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα συνεργάζεται και με διεθνείς επενδυτές για τη συμμετοχή τους στις εταιρείες αυτές».

Ηλίας Λεκκός (Τρ. Πειραιώς): Στοίχημα η μετά-μνημόνιο εποχή

Ο κ. Ηλίας Λεκκός, Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι σημάδια ανάκαμψης δεν έρχονται μόνο από την πλευρά του τουρισμού αλλά από μια σειρά άλλων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανία, οι υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο. Επίσης, τόνισε πως το 2018 «δεν ενέχει μεγάλες λήξεις ομολόγων που στο παρελθόν δημιουργούσαν συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά ούτε και ψήφιση νέων δημοσιονομικών μέτρων».

Ο κ. Λεκκός τόνισε πως «το μοναδικό ίσως ζητούμενο είναι ο τρόπος μετάβασης από το σημερινό καθεστώς «μνημονιακής επιτήρησης» στη μετά-μνημόνιο εποχή και ο τρόπος κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής δημοκρατίας. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία έτσι ώστε να αποκτήσει αρκετή δυναμική που θα της επιτρέψει όχι μόνο να καταγράψει θετικούς ρυθμούς το 2018, αλλά να μπορέσει να διατηρήσει τη θετική της πορεία και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».