Το πετρέλαιο θέρμανσης «καίει» τους μισούς δικαιούχους

Το πετρέλαιο θέρμανσης «καίει» τους μισούς δικαιούχους

Μνημονιακή «φωτιά» σε δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης βάζει φέτος η υποχρέωση να μειωθεί στο μισό το κονδύλι που διατίθεται για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα.

Η νέα επιβάρυνση που έρχεται σε αρκετούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς ανέρχεται σε 105 εκατομ. ευρώ, αφού βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση το κονδύλι για το συγκεκριμένο επίδομα θα πρέπει για τη φετινή χειμερινή σεζόν να μειωθεί κατά 50%, από τα 210 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Το νέο καθεστώς ωστόσο που θα ισχύσει και το ποιοί θα δικαιούνται το εν λόγω επίδομα παραμένει ακόμη στον «αέρα», αφού πάγια είναι η τακτική της κυβέρνησης κατόπιν εορτής να δίνει λύσεις σε αρκετά προβλήματα.

Έτσι, αγνοώντας τις ανάγκες των νοικοκυριών, ειδικά της Β. Ελλάδος, όπου το κρύο ήδη είναι τσουχτερό, δεν έχει ακόμη δώσει λύση και ουδείς γνωρίζει την τιμή με την οποία θα διατίθεται για τους δικαιούχους το πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση πάντως ότι την περυσινή περίοδο το επίδομα ήταν 35 λεπτά/λίτρο φέτος μπορεί να ισχύουν τα εξής:  

**είτε το επίδομα να παραμείνει στα 35 λεπτά/λίτρο και επομένως η τιμή του πετρελαίου με την επιδότηση να πέσει στα 50 λεπτά/λίτρο, γεγονός όμως που σημαίνει ότι θα το λάβουν οι μισοί δικαιούχοι σε σχέση με πέρυσι, μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν

**είτε το επίδομα να μειωθεί στο μισό και να παραμείνουν και φέτος ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, με την τιμή όμως του πετρελαίου γι αυτούς να διαμορφώνεται στα 68 λεπτά/λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι ήταν:
- άγαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ

- έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ
- μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία ανέγραφαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διέθεταν   αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή πισίνες.