Το Παρίσι βάζει «φρένο» στην πρόταση εξαγοράς της Carrefour έναντι 16,2 δισ. ευρώ

Το Παρίσι βάζει «φρένο» στην πρόταση εξαγοράς της Carrefour έναντι 16,2 δισ. ευρώ

Η προσφορά εξαγοράς της ευρωπαϊκής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour από την καναδική Couche-Tard έναντι 16,2 δισ. ευρώ βρίσκει ήδη αντίσταση, καθώς η γαλλική κυβέρνηση έθεσε θέμα ανησυχίας για την επισιτιστική κυριαρχία της χώρας και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Γαλλίας.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση η Couche-Tard, που έχει έδρα στο Κεμπέκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά 20 ευρώ ανά μετοχή για τον γαλλικό όμιλο, αποτιμώντας την εταιρεία σε 16,2 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Carrefour ενισχύθηκε κατά 17%, ενώ αυτή της Couche-Tard σημείωσε πτώση της τάξης του 11,6%.

Η Couche-Tard δεν έχει δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το όραμά  της για τις συγχωνευμένες εταιρείες.

Αντιμετωπίζοντας όλο και πιο σκληρό ανταγωνισμό από διαδικτυακούς ανταγωνιστές όπως η Amazon, οι ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θεωρούνται ώριμες για συγχωνεύσεις, παρόλο που η προσέγγιση της Couche-Tard προκάλεσε ερωτήματα στους αναλυτές σχετικά με τις πιθανές περικοπές δαπανών.

«Με μια πρώτη ματιά, δεν τίθεμαι υπέρ αυτής της συναλλαγής. Η επισιτιστική κυριαρχία της Γαλλίας αποτελεί βασικό θέμα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 5 TV ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Καθώς η Γαλλία επιδιώκει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στην πρόσβαση σε τρόφιμα, η λιανική πώληση τροφίμων προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα των κλάδων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας από τη γαλλική κυβέρνηση, κάτι που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να εξετάσει και να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης το θέμα των θέσεων εργασίας ως εξαιρετικά σημαντικό, μια που η Carrefour είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες, και τόνισε ότι δεν είναι υπέρ μίας εξαγοράς από ξένη εταιρεία.

Η Carrefour απασχολεί 105.000 άτομα στη Γαλλία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της, και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα. Παγκοσμίως η εταιρεία απασχολεί πάνω από 320.000 άτομα.

Πηγή: Reuters