Το παράδειγμα της Sunlight και η αξία της ασφάλισης επιχειρήσεων

Το παράδειγμα της Sunlight και η αξία της ασφάλισης επιχειρήσεων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα αναπάντεχο γεγονός, μια πυρκαγιά, μια καταστροφή, 740 εργαζόμενοι, μια ακριτική περιοχή, μια κοινοπραξία οκτώ ασφαλιστικών εταιρειών, μια ελληνική βιομηχανία – πρότυπο και από τις ελάχιστες τέτοιου επιπέδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως συνδέονται όλα αυτά μαζί; Συνδέονται καθώς εμπλέκονται στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ασφαλιστικής αποζημίωσης που έχει καταβληθεί έως σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα υπολογίσιμα σε μέγεθος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο λόγος για τη μεγάλη ασφαλιστική αποζημίωση ύψους 66 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία Sunlight – μέλος του Olympia Group - από το οκταμελές ασφαλιστικό σχήμα, λόγω της καταστροφής από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης την Πρωτομαγιά του 2018.

Μέσα σε περίπου εφτά μήνες δόθηκε το σύνολο της ασφαλιστικής αποζημίωσης, κάτι που «έτρεξε» τις διαδικασίες και στην αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα η Sunlight σήμερα όχι μόνο να έχει δημιουργήσει καλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο (το πιο σύγχρονο της Ευρώπης), αλλά αύξησε την παραγωγή κατά 25% και τους εργαζόμενους κατά 200!

Άρα, η κρισιμότητα της ασφαλιστικής παρέμβασης ήταν καταλυτική και εποικοδομητική στο έπακρο, ενώ ήταν ένα κρίσιμο stress test για όλη την ελληνική ασφαλιστική αγορά, το οποίο το πέρασε με επιτυχία.

Χθες, σε μια εκδήλωση που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) και η εταιρεία που αποζημιώθηκε, προχώρησαν σε εκδήλωση παρουσίασης όλου αυτού του προγράμματος, σε μια προσπάθεια να φέρουν στο προσκήνιο την κρισιμότητα και την αξία της ασφάλισης των επιχειρήσεων, που στην Ελλάδα, εξακολουθεί να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι στο ναδίρ, καθώς η χώρα μας είναι μια από τις πλέον υπασφαλισμένες χώρες της Ε.Ε. δεδομένου ότι τα ετήσια κατά κεφαλή ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι μόλις 368 ευρώ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2.300 ευρώ! Αυτά τα στοιχεία αφορούν τους πολίτες, τους ιδιώτες, όμως κουλτούρα υποτίμησης της κρισιμότητας της ασφάλισης επικρατεί και στις επιχειρήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Ασφαλιστική Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, «το να είσαι ανασφάλιστος σήμερα είναι οικονομικά και κοινωνικά επικίνδυνο». Συνάμα, δίνοντας το στίγμα της «αποστολής» του τραπεζικού κλάδου, τόνισε πως «πριν από τους μετόχους μας, πριν από τις αποδόσεις κεφαλαίων, πριν από τους φόρους που δίνουμε, πριν απ'' όλα, η κύρια δουλειά μας είναι να είμαστε εκεί όταν υπάρχει κίνδυνος. Αυτή είναι η δουλειά των ασφαλειών. Η ουσία της δουλειάς των ασφαλειών, είναι να βρίσκονται εκεί που υπάρχει ανάγκη και να αποζημιώνουν».

Συνάμα, ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι «και ως εταιρείες στην Ελλάδα είμαστε ανασφάλιστοι, γενικά. Είδατε τι έγινε με την Thomas Cook. Σχεδόν καμιά εταιρεία δεν ήταν ασφαλισμένη».

Φέρνοντας στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα των ανασφάλιστων επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Interamerican Γιάννης Καντώρος τόνισε πως «παρ'' ότι δεν υπάρχουν ακριβείς μελέτες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ήτοι οι επιχειρήσεις με 5-10 έως και 50 εργαζόμενους, είναι ανασφάλιστες κατά βάση. Υπολογίζεται ότι μόνο το 20% έως 25% αυτών των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της AON, που ήταν ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, Γιώργος Δαλιάνης, επισήμανε πως «επιχειρηματική συνέχεια χωρίς ασφαλιστική κάλυψη δεν μπορεί να υπάρξει. Στην περίπτωση αυτή, μετατρέψαμε μια ατυχία σε μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης».

Ο Θ. Κοκκάλας, διευθύνων σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστική που είχε όλη την εποπτεία και την οργάνωση του ασφαλιστικού σχήματος, τόνισε πως «η δουλειά της ασφαλιστικής αγοράς είναι να στηρίζει τις επιχειρήσεις, να είναι κοντά στις επιχειρήσεις. Ασχέτως αν θα χρειαστεί ποτέ να πάρει μια εταιρεία την αποζημίωση».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Generali Hellas Πάνος Δημητρίου απέδωσε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας σε θέματα ασφάλισης στην κακή νοοτροπία ενός κράτους που για χρόνια έκανε “pampering” και δεν άφηνε τον ιδιωτικό τομέα να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Υπογράμμισε πως τα συνολικά ασφάλιστρα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι 2,2%, όσο ακριβώς και πριν την κρίση, ενώ στην Πορτογαλία, η οποία μοιάζει με την Ελλάδα και πέρασε και αυτή μνημόνιο ο σχετικός δείκτης είναι είναι 5,5% και στην Κύπρο είναι 4,4%. Δεν είναι δυνατόν μια σεισμογενής χώρα να είναι ανασφάλιστη ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξης ασφαλιστικής αγοράς θα είναι προς όφελος πρωτίστως των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Πώς «έτρεξαν» οι διαδικασίες

Οι διαδικασίες καταγραφής της ζημιάς μετά τη φωτιά στην Ξάνθη κινήθηκαν με πρωτοφανείς – για τα ελληνικά δεδομένα – ρυθμούς, καθώς, όπως τόνισε ο Group General Counsel του ομίλου Olympia Γιώργος Ξηρουχάκης, «μέσα σε 16 ημέρες από τη φωτιά είχε ετοιμαστεί ο φάκελος με την καταγραφή των ζημιών για την πρώτη δόση της αποζημίωσης, ενώ το ασφαλιστικό σχήμα ανταποκρίθηκε ταχύτατα». Τόνισε ότι έως τις 4 Οκτωβρίου του ''18 είχε κατατεθεί ο τελικός φάκελος για την αποζημίωση και έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 είχαμε την ανταπόκριση των ασφαλιστικών εταιρειών».

H εταιρεία ήταν ασφαλισμένη από consortium ασφαλιστικών εταιρειών με συνολική κάλυψη που υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ το σχήμα έδωσε ως προκαταβολή το 50% της συνολικής αποζημίωσης, ήτοι 33 εκατ. ευρώ μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρώπη Ασφαλιστική Ν. Μακρόπουλος, «ήταν μια μεγάλη ζημιά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είμαι 40 χρόνια στο χώρο. Πρώτη φορά είδα να καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης ως προκαταβολή, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τα πορίσματα» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος, θέλοντας να δείξει τα έγκαιρα αντανακλαστικά του ασφαλιστικού κλάδου στην προκειμένη περίπτωση.

Ποιο ήταν το ασφαλιστικό consortium

Το ασφαλιστικό σχήμα αποτελούνταν από οκτώ εταιρείες. Leader εταιρεία ήταν η ERGO Ασφαλιστική Α.Ε. (με ποσοστό συμμετοχής 25%), η οποία διηύθυνε την όλη διαχείριση της ζημιάς καθώς και στις υπόλοιπες εταιρίες του συνασφαλιστικού σχήματος Ευρώπη Ασφαλιστική (20%), Interamerican (19%), Generali Hellas AAE (15%), Eurolife ERB Ασφαλιστική (9%), Interasco ΑΕΓΑ (4%), Ορίζων Ασφαλιστική (4%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (4%).
Ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ήταν η AON.