Το πακέτο διάσωσης «ξεπαγώνει» την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές

Το πακέτο διάσωσης «ξεπαγώνει» την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές ξεκλειδώνει το πακέτο διάσωσης της επιχείρησης, με την διοίκηση να ξεκινά την διαδικασία διερεύνησης έκδοσης ομολόγου, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την καλή συγκυρία.

Η είδηση προκύπτει από τα όσα είπε χθες στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, κατά το καθιερωμένο conference call που ακολουθεί την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Δίχως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, όπως ποιο θα είναι το ύψος της έκδοσης και πότε σχεδιάζεται αυτή να γίνει, ο μάνατζερ της ΔΕΗ έστειλε το μήνυμα ότι ξεκινούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες, δηλαδή οι επαφές με επενδυτές και τράπεζες.

Στην ουσία, πρόκειται για «ξεπάγωμα» της απόφασης του 2018, για έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές, που είχε τότε σαν στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 400- 500 εκατ. ευρώ, έπειτα και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor''s. Προυπόθεση ωστόσο για την έκδοση του ομολόγου, ήταν, όπως είχε πει ο τότε επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκης, να της επιτρέψει η κυβέρνηση να ενσωματώσει στα τιμολόγια, ρήτρα CO2, προκειμένου να μην απορροφά όλους τους κραδασμούς από την άνοδο των δικαιωμάτων στο χρηματιστήριο ρύπων. Το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, και η έξοδος στις αγορές δεν έγινε ποτέ.

Τελευταία φορά που είχε κάνει την εμφάνισή της στις αγορές η ΔΕΗ, ήταν το 2014, όταν και άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με 5ετές ομόλογο, και επιτόκιο 5,5%. Τώρα, το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει εφόσον πραγματοποιήσει την έξοδο, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χαμηλό, δεδομένης και της βουτιάς των αποδόσεων στο ελληνικό δεκαετές που χθες διαμορφώθηκε στο 1,35%.

Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την θετική συγκυρία και το καλό κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για την στρατηγική της απόφαση να προχωρήσει σε γενναία απολιγνιτοποίηση, το οποίο και εισέπραξε στις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο ο Γ. Στάσσης.

Το στόρυ στροφής της ΔΕΗ στις ΑΠΕ "πουλάει", και κεντρίζει το ενδιαφέρον, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο μάνατζερ της επιχείρησης στα πάνω από 30 ραντεβού με διαχειριστές κεφαλαίων την περασμένη εβδομάδα στο roadshow του Χρηματιστηρίου.

Η εξυγίανση της επιχείρησης, τα μέτρα ενίσχυσης της ταμειακής της ρευστότητας, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, όλ' αυτά λέγεται ότι έγιναν δεκτά σε πολύ θετικό κλίμα από ξένα funds, όπως τα Ambrosia Capital, Pictet Asset Management, One Investments, STJ, και Schroders, με τα οποία συναντήθηκε μεταξύ άλλων ο Έλληνας μάνατζερ.

Την πιο ζωηρή ωστόσο κουβέντα, προξένησε η στρατηγική απόφαση της επιχείρησης για απολιγνιτοποίηση και δυναμική παρουσία στο χώρο της πράσινης ενέργειας, της οποίας η χρηματοδότηση θα μπορούσε ως ένα βαθμό να προέλθει και από το υπό έκδοση ομόλογο.

Έπειτα πάντως και από την θετική έκθεση του ορκωτού της ΔΕΗ, της Ernst & Young, η εικόνα έχει βελτιωθεί περαιτέρω, όπως έδειξε και το χθεσινό ράλι κατά 5,29% της μετοχής της στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Τον τελευταίο μήνα η αξία της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 16%, και από τα 2,65 ευρώ (26 Αυγούστου), έκλεισε χθες στα 3,064 ευρώ.

Και μπορεί η αύξηση στα τιμολόγια να ανοίγει το δρόμο για την έκδοση ομολόγου, ωστόσο μια επιπλέον ανάσα για την ΔΕΗ τους επόμενους μήνες, θα έρθει από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.

Σε σχετικές ερωτήσεις που δέχθηκε κατά το χθεσινό conference call, ο κ. Στάσσης, απάντησε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα δύο πακέτα, τόσο γι'' αυτό που αφορά απλήρωτους λογαριασμούς έως 60 ημέρες, όσο και για το δεύτερο, που αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη έως 90 ημέρες.

Στο χρονοδιάγραμμα καταβολής της αποζημίωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ύψους 190 εκατ. ευρώ του 2011, στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όσο και στο τι ακριβώς πρόκειται να γίνει με την απολιγνιτοποίηση, εστίασαν οι υπόλοιπες ερωτήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών.