7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Το νέο πρόσωπο της Αττικής Ριβιέρας - Ποδηλατόδρομοι και εμβληματικά έργα

Το νέο πρόσωπο της Αττικής Ριβιέρας - Ποδηλατόδρομοι και εμβληματικά έργα
Eurokinissi

Όπως είχε πει σε κάποια από τις συνεντεύξεις του ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, οι τιμές των ακινήτων στα Νότια προάστια και βέβαια στην πόλη που διοικεί ανεβαίνουν αλματωδώς. Αυτό σημαίνει καλύτερες ημέρες για τους ιδιοκτήτες, αλλά και Γολγοθά για όσους ψάχνουν στέγη.

Τις «παρενέργειες» όμως, αυτές, εξισορροπούν τα οφέλη των παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή ξεκινούν - για πρώτη φορά σχεδόν ταυτόχρονα - στο παραλιακό μέτωπο μήκους 70 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, από τα δρομολογούμενα ή σε εξέλιξη έργα ανάπλασης έλειπε η πρόνοια για τους πεζούς και συγκεκριμένα για τους ποδηλάτες, καθώς, δεν υπήρχε σχέδιο, όπως ανέφερε, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να είναι δυνατόν να διανύσει κάποιος το παραθαλάσσιο μέτωπο των 70 χλμ.

Οι ποδηλατόδρομοι

Έτσι, χθες, παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στο πλαίσιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Αττικής ενόψει των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ενιαίος ποδηλατόδρομος - πεζόδρόμος, μήκους 22 χιλιομέτρων που θα συνδέει το ΣΕΦ με τη Βουλιαγμένη, δίνοντας τη δυνατότητα, στους πολίτες «να κάνουν ποδήλατο, βόλτα, καθώς η ποιότητα ζωής είναι τεράστιας σημασίας για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας» όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, θα επεκταθεί η διαδρομή ποδηλάτου προς το Καλλιμάρμαρο και το κέντρο της Αθήνας, ώστε να συνδεθεί με τον ποδηλατόδρομο Κηφισιά - Φάληρο, μέσω ενός έργου 500 χιλ. ευρώ.

Αναπλάσεις

Τα έργα αυτά έρχονται να «κουμπώσουν» με τις μεγάλες παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή θα ξεκινήσουν άμεσα. Ειδικότερα, το πρώτο τμήμα της ανάπλασης, από τον Αθλητικό Ναυτικό Όμιλο Γλυφάδας, μέχρι τα Αστέρια, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί, τις επόμενες εβδομάδες.

Τα έργα που υλοποιούνται, σήμερα, θα επιτρέψουν τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το εμπορικό κέντρο της πόλης μέσω μιας γέφυρας κάτω από την οποία θα κατασκευαστεί ένα τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης, οι εργασίες στην έκταση των Αστεριών Γλυφάδας, που αποτελεί επένδυση 110 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Grivalia Hospitality, έχοντας εξαγοράσει το 80% της Ναυσικά Α.Ε. (έχει μισθώσει από την ΕΤΑΔ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2081 το ακίνητο).

Τις επόμενες εβδομάδες, στα Αστέρια αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές, οι υποστηριστικές εγκαταστάσεις και οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Και του χρόνου θα έχει αποπερατωθεί το υβριδικό city resort που θα διαθέτει 128 δωμάτια και θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση της One & Only.

Αυτές τις ημέρες, ξεκινάει και η κατασκευή της μαρίνας Βουλιαγμένης, που αποτελεί τη συνέχεια της πρώτης φάσης ανάπλασης της κοσμοπολίτικης χερσονήσου, της ανακατασκευής των ξενοδοχείων και της διαχείρισής τους από την αλυσίδα Four Seasons.

Tο έργο, ύψους 48 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί μέσα σε 20 μήνες από την ημέρα έναρξής του, επιτρέποντας στη μαρίνα να υποδέχεται συνολικά 59 σκάφη αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων super και mega yachts.

Περιττό να αναφερθεί ότι «game changer» για την Αττική Ριβιέρα είναι η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, όπου το οικονομικό κλείσιμο τοποθετείται μέσα στο καλοκαίρι.

Ο δρόμος έχει ανοίξει…διάπλατα μετά την κύρωση, πριν από μερικές ημέρες, από την Ολομέλεια της Βουλής, με μεγάλη πλειοψηφία,  της σύμβασης για τη μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων, που θα βάλουν την ανάπλαση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αλλάξει πρόσωπο το παραλιακό μέτωπο, ενώ από τις συνολικά 10.000 κατοικίες που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν σε βάθος 25 ετών, την πρώτη πενταετία θα διατεθούν, καταρχήν, 800 συνολικά οικιστικές μονάδες, πολλές από τις οποίες θα βρίσκονται στην παραλία και αναμένεται να συγκεντρώσουν ισχυρή ζήτηση.

Επίσης, τα πρώτα πέντε χρόνια, θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 40% του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα είναι από τα λιγοστά, παγκοσμίως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που θα συνδέεται με τη θάλασσα, αλλά και το βουνό, τον Υμηττό.

Έστω και αν δεν ανήκει στην «παραδοσιακή» Ριβιέρα, έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί και η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά, του κτιρίου, που με ύψος 84 μέτρων, είναι το δεύτερο υψηλότερο της Αττικής, διαθέτοντας 28 χιλ. τετραγωνικά μέτρα ανωδομής και 4 χιλ. τ.μ. υπόγειων χώρων.

Σε όλα τα παραπάνω projects προστίθενται οι ιδιωτικές επενδύσεις σε πολυτελείς κατοικίες που υλοποιούνται στα Νότια προάστια, αναβαθμίζοντας το απόθεμα κατοικιών της περιοχής.