Το νέο παραγωγικό μοντέλο και «τρίχες κατσαρές»

Το νέο παραγωγικό μοντέλο και «τρίχες κατσαρές»

Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη*

Όταν η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της της χώρας, μίλησαν για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Υπονόησαν εμμέσως πλην σαφώς ότι η χώρα θα πάει από το μοντέλο της κατανάλωσης και των υπηρεσιών στο μοντέλο της παραγωγής στο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με έντονα εξαγωγική δραστηριότητα. Όπως και σε όλα τα άλλα, τρίχες κατσαρές με την σφραγίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Στο τελευταίο report της ανεξάρτητης αρχής για τις Εισαγωγές-Εξαγωγές αποδεικνύουν τα προφανή ειδικά αν εξαιρεθούν οι παραδοσιακοί τομείς των πετρελαιοειδών και των πλοίων.

Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 12.5%, στις οποίες όμως ανεβαίνουν αισθητά στο 17.7% αν αποκλειστούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία για το μήνα Οκτώβριο. Για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η αύξηση βρίσκεται στο 9.6% αν πάλι αποκλειστούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία.

Για τις εξαγωγές ο Οκτώβριος ήταν θετικός με 24% αύξηση χωρίς όμως τα πλοία και τα πετρέλαια η αύξηση μειώνεται απότομα στο 11.6%. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η αύξηση βρίσκεται στο 11.6% αν πάλι αποκλειστούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία. Με αυτά και με αυτά το νέο παραγωγικό μοντέλο της πρώτης φοράς αριστεράς έχει δημιουργήσει ένα διογκωμένο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου κατά 1.4% για το τρέχον δεκάμηνο. Στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία η αύξηση του ελλείμματος φτάνει το 7.1%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διάρθρωση των εισαγωγών και εξαγωγών όπου προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Στο μέτωπο των εισαγωγών σαφώς τα ορυκτά καύσιμα έχουν κυρίαρχο ρόλο με συμμετοχή 29%, όμως και τα τρόφιμα (10,4%), τα βιομηχανικά είδη (11,9%) και τα χημικά προϊόντα (14,5%) δεν παράγονται στη χώρα μας και για αυτό γίνονται αντικείμενο εισαγωγών όπως φαίνεται και στους αντίστοιχους πίνακες. Στο μέτωπο των εξαγωγών τη κύρια δουλειά την κάνουν τα διυλιστήρια αφού το 34,6% των εξαγωγών γίνονται για ορυκτά καύσιμα και λιπαντικά. Σε μεγάλη απόσταση τα βιομηχανικά είδη και τα τρόφιμα με συμμετοχή 15,9% και 13,8 αντίστοιχα.

table111

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το δημοσιονομικά αμαρτωλό μοντέλο των προηγούμενων ετών. Η ώθηση του ΑΕΠ πραγματοποιείται μόνο με κατανάλωση, οι επενδύσεις είναι ελάχιστες και και εξακολουθούμε να μην παράγουμε τίποτα.

Αυτό λοιπόν είναι το μοντέλο που κατάφεραν οι σύντροφοι και πανηγυρίζουν, αλλά τα νούμερα είναι νούμερα και έτσι επαληθεύεται ο μεγάλος Μίλτον Φρίντμαν που είχε πει το ρητό «Άσε μία σοσιαλιστική κυβέρνηση στην έρημο και μετά από πέντε χρόνια ούτε κόκκος άμμου δεν θα υπάρχει». Τα συμπεράσματα δικά σας.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.