Το μυστικό της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις

Το μυστικό της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ένα περίεργο παιχνίδι παίζεται ξανά τις τελευταίες ημέρες με τις εγκεκριμένες από την κυβέρνηση αποκρατικοποιήσεις.

Ενάμισι μόλις μήνα μετά την έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, ένα "μυστήριο" συνεχίζει να επικρατεί γύρω από το τι τελικά έχει συμφωνηθεί, ποια απόφαση βρίσκεται πραγματικά σε ισχύ και τι τελικά θα γίνει με τα προς πώληση ποσοστά κάποιων κρατικών εταιρειών. Όχι τυχαία σε αυτή τη "γκρίζα" ζώνη βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, και η ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση δεν βοηθά στο ξεκαθάρισμα της εικόνας. Εξερχόμενος χθες από την πρώτη συνάντηση με τους δανειστές, ο Γ. Σταθάκης επιβεβαίωσε ότι τους έθεσε τα εναλλακτικά σενάρια που ο ίδιος προωθεί για τις τρεις εταιρείες που εποπτεύει, δίχως να διευκρινίσει ποια είναι αυτά, κυρίως όμως δίχως να απαντήσει αν οι συνομιλητές του συμφώνησαν. "Έχουμε χρόνο για διαπραγματεύσεις", απάντησε αόριστα.

Των δηλώσεων Σταθάκη είχαν προηγηθεί νωρίτερα το πρωί από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνες του επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλη. Τα όσα είπε ενισχύουν την αίσθηση ότι ασκούνται πιέσεις για να αλλάξει το συμφωνημένο από τους δανειστές και τη κυβέρνηση πρόγραμμα.

"Οι αποκρατικοποιήσεις που συζητούνται, δεν μπορεί επ' ουδενί να ακυρώνουν την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια", δήλωσε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ. "Ούτε θα πρέπει να γίνουν με το παλαιό μοντέλο που εφάρμοσαν ορισμένοι καιροσκόποι, οι οποίοι αγόρασαν επιχειρήσεις με δάνεια από τις τράπεζες, έβγαζαν τα κέρδη στο εξωτερικό και στο τέλος παρέδωσαν στο ελληνικό κράτος χρεωκοπημένες εταιρείες και κόκκινα δάνεια", προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Από το παζλ λείπουν φυσικά δύο κρίσιμα κομμάτια. Η θέση αφενός των δανειστών και αφετέρου του Ευ. Τσακαλώτου που έχει και την εποπτεία του προγράμματος.

Προς ώρας το μόνο επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση μεριδίων ευαίσθητων Δημόσιων εταιρειών όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 11% της ΕΥΔΑΠ ή το 23% της ΕΥΑΘ, είναι το εγκεκριμένο από το ΚΥΣΟΙΠ (15/1/2018) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

To "μυστήριο" όμως για το τι θα συμβεί τελικά, εξακολουθεί να αναζητά απαντήσεις. Η πιο ασφαλής από αυτές βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι να αποδειχθεί ότι υπάρχει διαφορετική συμφωνία, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι για όσα άλλα ακούγονται.