Το μεγαλύτερο «άλμα» των τελευταίων 20 ετών κατέγραψε ο PMI υπηρεσιών στη Μ. Βρετανία

Το μεγαλύτερο «άλμα» των τελευταίων 20 ετών κατέγραψε ο PMI υπηρεσιών στη Μ. Βρετανία

Σημαντική ανάπτυξη εμφάνισαν τον Αύγουστο οι υπηρεσίες στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία φαίνεται πως αφήνει πίσω της το σοκ που προκλήθηκε μετά την απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο PMI υπηρεσιών αναρριχήθηκε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι του επταετές χαμηλού των 47,4 μονάδων τον Ιούλιο. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση που έχει σημειωθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση ως τις 50 μονάδες, οι οποίες είναι και το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης. Η Markit προβλέπει ότι «μια επικείμενη ύφεση θα αποφευχθεί», ωστόσο σημειώνει ότι σε πολλές επιχειρήσεις διατηρείται το κλίμα ανησυχίας.

«Υπάρχουν ποικίλα ανεπίσημα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι το αρχικό σοκ μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου έχει αρχίσει να διαλύεται», σημείωσε ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

Ευρωζώνη: Αναθεώρηση προς τα κάτω τον Αύγουστο

Στην ευρωζώνη από την άλλη, ο σύνθετος δείκτης αναθεωρήθηκε προς τα κάνω, κυρίως λόγω της ασθενούς ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών στη Γερμανία.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, από 53,2 τον Ιούλιο, χαμηλότερα δηλαδή της αρχικής εκτίμησης για 53,3 μονάδες.

Τα στοιχεία της Markit έρχονται τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται για την πρώτη συνεδρίασή της, μετά το καλοκαίρι, με τον Williamson να σημειώνει ότι «τροφοδοτούνται τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ δεν θα περιμένει ως προς τη λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας».