Το Λουξεμβούργο 471 φορές πλουσιότερο από το Μπουρούντι

Το Λουξεμβούργο 471 φορές πλουσιότερο από το Μπουρούντι

Τα τελευταία 100 χρόνια, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στον πλανήτη έχει σχεδόν πολλαπλασιαστεί κατά 15 φορές, γεγονός που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης. Τα ποσοστά αλφαβητισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά, η πρόσβαση σε εμβόλια είναι πολύ μεγαλύτερη και η βασική εκπαίδευση έχει φτάσει σε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, την ώρα που έχουν μειωθεί αισθητά τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας καθώς και τα ποσοστά φτώχειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Our World in Data», οι συνθήκες ζωής έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ από το 1820 έως σήμερα και πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Για παράδειγμα, το 1990 περίπου 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 36% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 2030 θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας περίπου 479 εκατ. άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 6% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παρ? όλα αυτά, οι ανισότητες παραμένουν και όταν υπάρχει η παραμικρή ανισότητα αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μας έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Με βάση τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η διαφορά μεταξύ της πλουσιότερης χώρας του κόσμου που είναι το Λουξεμβούργο και της φτωχότερης που είναι το Μπουρούντι είναι κάτι παραπάνω από τεράστια, αφού το Λουξεμβούργο είναι 471 φορές πλουσιότερο από το Μπουρούντι.

Οι δέκα πλουσιότερες χώρες του πλανήτη με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι:

1.Λουξεμβούργο με 125.923 δολάρια

2.Ισλανδία με 90.478 δολάρια

3.Ελβετία με 90.358 δολάρια

4. Νορβηγία με 76.408 δολάρια

5.ΗΠΑ με 66.144 δολάρια

6.Δανία με 63.645 δολάρια

7.Σιγκαπούρη με 62.113 δολάρια

8.Ισλανδία με 58.371 δολάρια

9.Ολλανδία με 58.029 δολάρια

10.Σουηδία με 57.660 δολάρια

Στο Λουξεμβούργο, βέβαια, δεν είναι όλοι οι πολίτες βαθύπλουτοι αφού σε ποσοστό 29% δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους σε έξοδα σπιτιού. Μάλιστα, σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες της χώρας (31%) δηλώνει ότι θα κινδύνευε να αντιμετωπίσει συνθήκες φτώχειας αν έμενε χωρίς εισόδημα για 3 μήνες. Βλέπετε, το κόστος ζωής στο Λουξεμβούργο είναι ιδιαίτερα υψηλό αλλά την ίδια ώρα η χώρα διαθέτει το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στον κόσμο, όσον αφορά προϊόντα και υπηρεσίες και γι? αυτό το λόγο μόλις το 4% του πληθυσμού κάνει λόγο για χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης.

Πάμε τώρα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη για να δούμε το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Πολλές από τις χώρες που εμφανίζουν πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θεωρούνται από τον ΟΗΕ οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου πάνω από το 75% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι διανύουμε την πιο ευημερούσα περίοδο της ιστορίας και τα ποσοστά φτώχεια συνεχίζουν να μειώνονται, φέτος το ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα δύο δεκαετιών, εξαιτίας της πανδημίας. Περίπου 120 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ενώ έως το τέλος του 2021 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 150 εκατομμύρια.

Οι δέκα φτωχότερες χώρες του πλανήτη με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι:

1.Μπουρούντι με 267 δολάρια

2.Νότιο Σουδάν με 323 δολάρια

3.Μαλάουι με 397 δολάρια

4.Μοζαμβίκη με 431 δολάρια

5.Σιέρα Λεόνε με 471 δολάρια

6.Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 478 δολάρια

7. Αφγανιστάν με 506 δολάρια

8. Ζιμπάμπουε με 516 δολάρια

9.Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με 522 δολάρια

10.Μαδαγασκάρη με 554 δολάρια

Στις χώρες αυτές μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εργάζεται στη γεωργία και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς λείπουν βασικά αγαθά και καταγράφεται μεγάλο πρόβλημα σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης αλλά και εύρεσης πόσιμου νερού.

Συγκεκριμένα στο Μπουρούντι το 80% του πληθυσμού εργάζεται στη γεωργία, ενώ 1 στους 3 κατοίκους της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και το μέσο νοικοκυριό δαπανά έως τα δύο τρίτα του εισοδήματος σε τροφή.