To limit up του Κέκροπα και οι φήμες που επιστρέφουν

To limit up του Κέκροπα και οι φήμες που επιστρέφουν

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κλειδωμένη στο limit up (+29,75%) με όγκο 215.589 τεμάχια έκλεισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης η μετοχή της «Κέκροψ» εν μέσω φημών για θετική έκβαση στο πολύχρονο δικαστικό σίριαλ για τη διεκδίκηση της μεγάλης έκτασης στα Τουρκοβούνια.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον μακροχρόνια δικαστικά σίριαλ στην ιστορία της εγχώριας επιχειρηματικότητας, καθώς εδώ και δεκαετίες, η υπόθεση εκκρεμεί, εν μέσω πολλαπλών καθυστερήσεων, αναιρέσεων, εφέσεων και ενστάσεων μεταξύ του Κέκροπα και του ελληνικού δημοσίου, αλλά και του δήμου Ψυχικού.

Το Liberal επικοινώνησε με στελέχη της εταιρείας που εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «εντός Ιουνίου αναμένεται η απόφαση», διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενό της.

Όμως, οι φήμες στην αγορά ήταν έντονες με τις περισσότερες εξ αυτών να τονίζουν ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της εταιρείας, εξ ού και το ράλι των μετοχών που «εμπλέκονται». Εδώ να θυμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που γύρο από την εν λόγω υπόθεση υπάρχουν φήμες και παρασκήνιο, καθώς τα δικαστήρια, οι αναιρέσεις και οι εφέσεις όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλαπλές. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά υπάρχει κάτι διαφορετικό.

Βασικός μέτοχος της εταιρείας Κέκροψ είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 37,48% και περίπου 7,4 εκατ. μετοχές, ενώ ο όμιλος Intracom μέσω της Ιntradevelopment ακολουθεί με 34%. Στη μετοχική σύνθεση περιλαμβάνεται και η Alpha Bank με ποσοστό άνω του 5%.

Θυμίζουμε πως η αντιδικία της εταιρείας real estate Κέκροψ με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα περίπου 200 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού, χρονολογείται από το 1988.

Έτσι κι αλλιώς είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες όπως και οι χρήσεις γης, αλλά και όλη η περιοχή στην οποία «απλώνεται» η εν λόγω έκταση, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της, ήτοι περίπου 185 στρέμματα έχει κηρυχτεί αναδασωτέο.

Στην περιοχή από το 1937 λειτουργούσε λατομείο, το οποίο σταμάτησε το 1976. Το 1988, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξίωσε την ιδιοκτησία έκτασης 250 - 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού), τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστήριξε ότι της ανήκει.

Επί της αγωγής αυτής, εκδόθηκε απόφαση (υπ'' αριθμ. 5722/1997) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου.

Έκτοτε ακολούθησε ένας μαραθώνιος αγωγών και αιτήσεων αναίρεσης, με την υπόθεση να έχει περάσει σχεδόν απ' όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δικαιοσύνης, χωρίς έως τώρα να έχει βρεθεί άκρη στο νήμα. Πάντως, η πλευρά της εταιρείας, εδώ και χρόνια και σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει ότι η έκταση της ανήκει, ανεξαρτήτως αν – λόγω αλλαγών χρήσεων – δεν μπορεί να χτίσει η να εκμεταλλευτεί στο πλήρες την τοποθεσία…

Από τα περίπου 200 στρέμματα της εκτός σχεδίου έκτασης στο Ψυχικό, τα περίπου 185 στρέμματα έχουν κριθεί αναδασωτέα κάτι που σημαίνει πως τα προς αξιοποίηση στρέμματα είναι ελάχιστα, ενώ υπάρχουν και απαλλοτριώσεις.