Το «trading» δίνει μαθήματα ζωής (Μέρος 1ο)

Το «trading» δίνει μαθήματα ζωής (Μέρος 1ο)

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie, συνεπικουρούμενο από την αναποτελεσματική αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς επενδυτές να κερδοσκοπήσουν σε ικανό βαθμό και υποχρέωσε άλλους να καταγράψουν σημαντικές ζημιές. Το «trading» στις αγορές ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας και τις αποφάσεις μας. Η μόνη διαφορά είναι πως στο «trading» τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Τα κέρδη και οι ζημίες καταγράφονται σε σύντομο χρόνο, ενώ οι επιτυχίες και οι αποτυχίες στη ζωή εμφανίζονται πάντα σε δεύτερο χρόνο.

Ολοι κάνουμε λάθη, όλοι έχουμε δεχθεί συμβουλές για να αποφύγουμε τα λάθη μας, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουμε πως λάθη κάνουν μόνον οι άλλοι. Το ίδιο συμβαίνει και στα χρηματιστήρια. Οι περισσότεροι δεν καταστρώνουν ένα πλάνο και μια στρατηγική στο «trading», ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους ή να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις ζημίες τους. Θα καταγράψουμε κάποια από πιο συχνά λάθη που γίνονται στο χρηματιστηριακό «trading» και θα διαπιστώσουμε πως αυτά καθρεφτίζονται με τον ίδιο τρόπο και στην υπόλοιπη ζωή μας.

Πλημμελής προετοιμασία. Οι περισσότεροι ξεκινούν την είσοδό τους στις αγορές χωρίς να έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο και ευελπιστούν πως οι επιλογές τους θα κερδίσουν. Καθένας πρέπει να θέσει τις δικές του βασικές αρχές και τους δικούς του κανόνες για το «trading». Με ποιον τρόπο θα ανιχνεύει τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να κινηθεί; Ποιοι είναι οι κανόνες εισόδου και της εξόδου στην αγορά; Ποιος είναι ο ανεκτός βαθμός ρίσκου που θα μπορεί να αντέξει ψυχολογικά; Ποιος είναι ο στόχος που τίθεται; Το «trading» πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια επιχείρηση. Πρέπει να υπάρχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, ένα «business plan». Πρέπει να τίθενται οι προς επίτευξιν στόχοι και να απαντώνται πάντοτε τα ακόλουθα ερωτήματα. Γιατί θέλουμε να κάνουμε «trading»; Για να κερδίσουμε χρήματα ή για να δικαιωθούμε για την επιλογή μας; Τι αποδόσεις επιθυμούμε; Ποιο είναι το μέγεθος της ζημίας που είναι αποδεκτό για το κεφάλαιό μας; Ποιο είναι το μέγεθος του ρίσκου που θα μας επιτρέπει να συνεχίζουμε με ηρεμία τη υπόλοιπη δραστηριότητά μας ή να κοιμόμαστε ήσυχα το βράδυ; Ποιο χρηματιστηριακό προϊόν μάς ταιριάζει; Μήπως πρέπει να διαλέξουμε μόνο προϊόντα που γνωρίζουμε;

Αν δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, ο πέλεκυς των αγορών μάς περιμένει.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 14 Ιουνίου.