Το ΙΚΑ «σπάει» τον κουμπαρά για να δώσει συντάξεις

Το ΙΚΑ «σπάει» τον κουμπαρά για να δώσει συντάξεις

Έγκριση για επιπλέον χρηματοδότηση από τον «κουμπαρά» των ασφαλιστικών ταμείων ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) αναμένεται να ζητήσει αύριο, Πέμπτη, η διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να καλύψει μέρος από το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμά του.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, παρά την καλή πορεία των εσόδων, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,099 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα του Ταμείου, για το 7μηνο, δείχνουν μικρή αύξηση της τάξεως του 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και τον Αύγουστο κατέγραψαν περιορισμένη αύξηση.

Για να καλυφθεί αυτό και να πληρωθούν στην ώρα τους οι συντάξεις, η διοίκηση του Ταμείου έχει τρεις δυνατότητες: την κήρυξη παύσης πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (π.χ. ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑ ή ΟΑΕΔ), την πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και τη χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ.

Όπως όλα δείχνουν, αναφέρει η Καθημερινή, θα κάνει χρήση και των τριών εργαλείων, ώστε οι συντάξεις να καταβληθούν χωρίς πρόβλημα τους τελευταίους μήνες του 2016. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, μάλιστα, εκτιμούν πως ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της διοίκησης είναι η περαιτέρω μετάθεση του χρόνου έκδοσης οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, προκειμένου να λάβουν σύνταξη οι τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι που βρίσκονται έως και για 3 χρόνια σε αναμονή.

Τέλος, η διοίκηση του ΙΚΑ θα επικαλεστεί, κατά την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, την ανάγκη πληρωμής των οφειλών προς τρίτους, κυρίως τον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο το Ταμείο πρέπει να καταβάλει περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

- Το ΙΚΑ δεν θα προβεί σε αίτημα εσωτερικού δανεισμού για τις συντάξεις Οκτωβρίου