Το ίδρυμα του Σόρος διακόπτει τις δραστηριότητές του στην Τουρκία

Το ίδρυμα του Σόρος διακόπτει τις δραστηριότητές του στην Τουρκία

Στην απόφαση να διακόψει τις δραστηριότητές του στην Τουρκία προχώρησε το Ίδρυμα «Ανοιχτή Κοινωνία» (Open Society) του Τζορτζ Σόρος, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν όπου κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο ότι προσπαθεί να διχάσει και να καταστρέψει έθνη.

Το ίδρυμα σε απάντηση του δήλωσε ότι στοχοποιήθηκε από τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που κατέστησε αδύνατη την συνέχεια των εργασιών του.

Σημειώνεται επίσης, το ίδρυμα του Σόρος δέχθηκε έρευνα από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία επεδίωξε να αποδείξει έναν σύνδεσμο, τον οποίο αρνήθηκε, μεταξύ του ιδρύματος και των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκέζι της Κωνσταντινούπολης το 2013.

Ένας από τους ιδρυτές του στην Τουρκία, ο Χακάν Αλτινάι, ήταν μεταξύ 13 ατόμων που τέθηκαν υπό κράτηση πριν από 10 ημέρες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι υποστήριξαν τον φυλακισμένο ακτιβιστή των δικαιωμάτων, Οζμάν Καβάλα σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω μαζικών διαμαρτυριών.

Σε μια ομιλία την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν συνέδεσε αυτές τις συλλήψεις με τον Σόρος. «Ο Καβάλα που χρηματοδότησε τρομοκράτες κατά τη διάρκεια των περιστατικών στο Γκέζι, βρίσκεται ήδη στη φυλακή».

«Και ποιος κρύβεται από πίσω; Ο διάσημος Σόρος. Αυτός είναι ένας άνθρωπος που "διατάζει" ανθρώπους να διχάζουν τα έθνη και να τα καταστρέφουν. Έχει τόσα χρήματα και τα ξοδεύει έτσι», συνέχισε.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι «νέες έρευνες» προσπαθούν να το συνδέσουν τις διαδηλώσεις του Γκέζι εδώ και πέντε χρόνια. «Αυτές οι προσπάθειες δεν είναι κάτι καινούργιο και βρίσκονται εκτός πραγματικότητας», επισήμανε.

Τέλος, το ίδρυμα τόνισε ότι θα ζητήσει τη νόμιμη εκκαθάριση των εργασιών της εταιρείας το συντομότερο δυνατό.

Φωτογραφία AP