7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Το φάντασμα του πληθωρισμού ρίχνει τη Wall Street και ανεβάζει τις ομολογιακές αποδόσεις

Το φάντασμα του πληθωρισμού ρίχνει τη Wall Street και ανεβάζει τις ομολογιακές αποδόσεις

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τρόμαξε από τα στοιχεία του πληθωρισμού που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 12 χρόνια τον Απρίλιο, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να έλθουν συντομότερα από οτι ανέμενε η αγορά.

Λίγα λεπτά την δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού που σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 0,8%, πάνω από τη μέση πρόβλεψη του 0,2%, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε στην αγορά ισοτιμιών, αποτέλεσμα των προσδοκιών για άνοδο των πραγματικών επιτοκίων.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,2% τον Απρίλιο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη του άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Τον Μάρτιο είχε φθάσει το 2,6% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας επιταχύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Η μεταβλητότητα στις αγορές απεικονίζει την ανησυχία των επενδυτών ότι η Federal Reserve, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, μπορεί να έχει κάνει λάθος στην εκτίμηση της οτι οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία θα είναι παροδικές και κατά συνέπεια μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι σχεδιάζει.

Η προοπτική αυτή σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής έφερε πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες με τον Dow Jones, τον S&P 500 και τον Nasdaq να χάνουν ύψος. Η έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού ώθησε ανοδικά τις ομολογιακές αποδόσεις με αυτή του 10ετους να ανεβαίνει στο 1,69%.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Fed Richard Clarida, τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού εξέπληξαν την κεντρική τράπεζα, ωστόσο επανέλαβε τον ήπιο τόνο οτι θα πάρει χρόνο μέχρις ότου η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει αναρρώσει επαρκώς ώστε η Fed να είναι σε θέση να σκεφτεί την απόσυρση της στήριξης που προσέφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην αγορά όμως υπάρχει νευρικότητα για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να υποεκτιμά την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Είχαμε προειδοποιήσει για την προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού για μακρύ διάστημα στις ΗΠΑ εδώ και μήνες αλλά ακόμα και εμείς δεν είχαμε προβλέψει αυτή την άνοδο», σχολίασε οικονομολόγος ING. «Υπάρχουν ενδείξεις οτι οι πιέσεις αυτές διευρύνονται και έχουμε αμφιβολίες για τη θέση της Fed οτι η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα είναι παροδική, εκτιμώντας οτι τελικά θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από το 2024».

Οι απώλειςς στη Wall Street ακολούθησαν την πτώση των ασιατικών αγορών όπου η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων πυροδότησε νευρικότητα για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύθηκε καθώς μια άνοδος των επιτοκίων θα το ευνοήσει. Εναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,6% στα $1.2070. Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και του δολαρίου πίεσαν τον χρυσό που απώλεσε 0,8% στα $1,882 ανά ουγγιά.

Οι προσδοκίες ενδυνάμωσης της ζήτησης καθώς η οικονομία ανακάμπτει ώθησαν ανοδικά τις τιμές πετρελαίου που κέρδισαν πάνω από 1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων. Το πετρέλαιο τύπου Brent κέρδισε 1.1% στα $69.26 το βαρέλι.

Στην αγορά παραγώγων τα επιτοκιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έδιναν 80% πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve τον Δεκέμβριο του 2022 μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού.