Tο «φάντασμα» του Δεκεμβρίου απειλεί Wall Street και ΧΑ

Tο «φάντασμα» του Δεκεμβρίου απειλεί Wall Street και ΧΑ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με τη Wall Street να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών θα γιορτάσουν σήμερα οι Αμερικανοί την Ημέρα των Ευχαριστιών καθώς ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται για πολλοστή φορά κοντά σε συμφωνία. Όμως η περσινή κατρακύλα, όταν S&P 500 και Dow έχασαν άνω του 15% της αξίας τους από τις 3 έως τις 24 Δεκεμβρίου, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της.

Φέτος το κλίμα είναι πολύ καλύτερο και δύσκολα θα δούμε ανάλογες καταστάσεις. Μέσα σε δύο μόλις μήνες ο βιομηχανικός Dow κατάφερε να… σκαρφαλώσει δύο «σκαλοπάτια» ή χιλιάδες και να διασπάσει ανοδικά αρχικά το επίπεδο των 27.000 μονάδων και στη συνέχεια τις 28.000, καταγράφοντας όπως είναι φυσικό αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν Ουάσινγκτον και Πεκίνο να βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συμφωνήσουν στην πρώτη τουλάχιστον φάση του σταδιακού τερματισμού του εμπορικού πολέμου.

Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει φαίνεται να χαλάσει την παράδοση που έχει δημιουργήσει και κάθε φορά που οι δύο πλευρές φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά, σπεύδει με κάποιο tweet να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. Έτσι οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν αν όντως είναι πιθανή μια συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, μία εξέλιξη που αναμφίβολα θα είχε θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Έως ένα βαθμό η επίτευξη της «πρώτης φάσης» της συμφωνίας έχει προεξοφληθεί από τη Wall Street, ενώ στο θετικό κλίμα συμβάλλουν και οι βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομία.

Ξένοι αναλυτές εκφράζουν με δηλώσεις τους στο liberal.gr την πεποίθησή τους ότι ο εμπορικός πόλεμος θα τερματιστεί και ανεξάρτητα από το κατά πόσο θα καταργηθούν ή όχι οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί, θα βρεθεί μία φόρμουλα για να δοθεί τέλος στη διένεξη ΗΠΑ-Κίνας. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές ενώ το 2020 θα… αναγκαστούν και οι δύο – για διαφορετικούς ωστόσο λόγους – να βρουν λύση.

Ο Τραμπ έχει μπροστά τους τις αμερικανικές εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να τρέξει η προεκλογική περίοδος με την οικονομία σε επιβράδυνση και το χρηματιστήριο σε πτώση. Ο Σι Τζινπίνγκ έχει τα δικά τους προβλήματα αφού ήδη οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Κίνα θα εμφανίσει τη χαμηλότερα ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών το 2020. Και οι δύο λοιπόν θα πράξουν τα δέοντα για να περιοριστούν οι αναταράξεις.

Τι θα γίνει όμως αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες; Πόσο πιθανό είναι να δούμε μία κατάρρευση όπως αυτή του Δεκεμβρίου 2018, όταν οι δύο βασικοί δείκτες της Wall σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση για μήνα Δεκέμβριο από το μακρινό 1931; Σημειώνεται πως αν ο S&P 500 συνεχίσει την πορεία του τότε θα έχει καταγράψει την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 2013.

Όλα θα κριθούν από κατά πόσο ΗΠΑ και Κίνα θα συμφωνήσουν για την πρώτη φάση των συνομιλιών έως τις 15 Δεκεμβρίου ή από το αν ο Τραμπ πιστεύει ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να προχωρήσει σε συμφωνία.

Η 15η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που θα επιβληθούν νέοι δασμοί και αν αυτό συμβεί τότε οι επενδυτές δύσκολα θα πειστούν να μην προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ενόψει της εορταστικής περιόδου. Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι ίδιες με το 2018 όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα «μαύρα Χριστούγεννα» του περασμένου έτους οφείλονταν στις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί εκεχειρία 90 ημερών.

Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς και με κέρδη 45,93% μέσα στο 2019 προσελκύει τα βλέμματα των επενδυτών που «βλέπουν» αγορές αυξημένου ρίσκου. Ανεξάρτητα από την επίδοση που θα σημειώσει ο ΓΔ τον Δεκέμβριο, η τάση είναι, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές ανοδική, καθώς η ελληνική αγορά έχει ξεκινήσει από πολύ χαμηλή βάση.

Παρά τη βελτίωση του κλίματος, το ΧΑ δεν έχει καταφέρει να σπάσει το φράγμα των 900 μονάδων και το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθήσει τη διεθνή τάση στην περίπτωση που σημειωθεί sell-off στη Wall καθώς λείπουν ισχυροί εγχώριοι καταλύτες. Για την ιστορία το ΧΑ σημείωσε απώλειες της τάξης του 10% το διάστημα της μεγάλης κατρακύλας της Wall πέρσι τον Δεκέμβριο.