Το... επονείδιστο χρέος έφθασε τα 335 δισ. ευρώ

Το... επονείδιστο χρέος έφθασε τα 335 δισ. ευρώ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Και ξαφνικά το χρέος εκτινάχθηκε κατά 21,49 δισ. ευρώ. Σε διάστημα ενός έτους και συγκεκριμένα στο τέλος του γ' τριμήνου του 2018 το χρέος έφθασε στο ποσό των 335 δισ. ευρώ, από 314 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Και προφανώς ούτε λόγος από την κυβέρνηση για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Την κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση φώναζε το 2013 για επονείδιστο χρέος,  επιχειρώντας να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά λίγο πριν το τέλος του δεύτερου μνημονίου.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν υποσχεθεί από το 2013 την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους αυτό δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα, μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οι υποσχέσεις έδωσαν τη θέση τους σε μία «βουβή» περίοδο εξαιτίας των λεονταρισμών της κυβέρνησης και των απειλών για μη πληρωμή του «παράνομου, απεχθούς και επονείδιστου χρέους».

Και αφού ο κ. Τσίπρας από αντιμνημονιακός κατέστη μνημονιακός και μάλιστα ο μακροβιότερος χρέωσε την Ελλάδα με 100 δις. ευρώ, όπως αναφέρουν και οι πιστωτές της χώρας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες όχι μόνο στα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και στην πραγματική οικονομία όπου το σύνολο των πολιτών έγινε φτωχότερο. Είναι ενδεικτικό ότι στα χρόνια της κρίσης με βάση και την ανάλυση της Alpha Bank οι Έλληνες έχασαν σχεδόν το 28% φτου πλούτου τους.

Μάλιστα στα τέλη του 2014 όπου έκλεισε η περίοδος διακυβέρνησης της Ν.Δ. το χρέος ανέρχονταν στο ποσό 319,6 δις. ευρώ με το ΑΕΠ της χώρας να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 178,6 δις. ευρώ. Σήμερα το ΑΕΠ έχει αυξηθεί ελάχιστα (λίγο πάνω από τα 180 δις. ευρώ) ωστόσο το χρέος έχει εκτιναχθεί στα 335 δις. ευρώ.

Και δυστυχώς τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες πριν είναι μέτρα διευθέτησης του χρέους, που διευκολύνουν την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ως το 2032, χωρίς να εγγυώνται οριστική λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα αυτή η διευθέτηση συνοδεύτηκε από ένα αυστηρό πλαίσιο.  Τα μέτρα για το χρέος σαφώς υπολείπονται των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί αν και εν τέλει η κυβέρνηση κατέβασε τον πήχη λίγο πριν την συμφωνία πολύ χαμηλά για να το περάσει ως επιτυχία.