Το ένα τρισ. δολάρια έφτασε η αξία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας

Το ένα τρισ. δολάρια έφτασε η αξία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας

Το ένα τρισεκ. δολάρια έφτασε για πρώτη φορά σήμερα η αξία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο, καθώς η άνοδος των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών και του ευρώ ενίσχυσαν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 1998 και τροφοδοτείται από τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που παράγει η χώρα στη Βόρεια Θάλασσα, έχει πλέον αξία περίπου 2,5 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι η αξία του θα είναι 1,3 φορά το ΑΕΠ της Νορβηγίας τη δεκαετία του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ταμείου, η αξία του διαμορφώθηκε στις 13:34 ώρα Ελλάδας στα 7,851 τρισεκ. κορώνες (1 τρισεκ. δολάρια).

Σημειώνεται ότι η απερχόμενη κυβέρνηση και η πρωθυπουργός Erna Solberg -η οποία, πιθανότατα, θα ανανεώσει τη θητεία της μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Δευτέρας- είχε για πρώτη φορά κάνει τόσο εκτεταμένη χρήση των κεφαλαίων του ταμείου προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας την προηγούμενη διετία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ