Το ελληνικό γάλα εξαφανίζεται

Το ελληνικό γάλα εξαφανίζεται

Πρώτη δημοσίευση Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Της Ξανθής Γούναρη

Ούτε το ψυχολογικό όριο των 600.000 τόνων πρόκειται να «πιάσει» εφέτος το ελληνικό αγελαδινό γάλα εκτιμούν οι παραγωγοί, χαρακτηρίζοντας τραγική την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας, ενώ προβλέπουν ότι η πλήρης απελευθέρωση στη διάρκεια της ζωής του γάλακτος -«φρέσκο» γάλα 11 ημερών, όπως ορίζει η εργαλειοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)- θα προκαλέσει έκρηξη εισαγωγών, αποτελειώνοντας τη φθίνουσα εγχώρια αγελαδοτροφία.

Ήδη στο 9μηνο εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), έχουν χαθεί κοντά στους 20.000 τόνους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (474.512 τόνοι το 9μηνο του 2014, έναντι 455.019 στο 9μηνο εφέτος), ενώ από την αρχή της κρίσης (2008) η συνολική παραγωγή εγχώριου αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί σχεδόν κατά 100.000 τόνους.

Στην έξοδο οδηγούνται οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι

Την ίδια ώρα, τα αξεπέραστα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, όπως η υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής, ο υπερδανεισμός των προηγούμενων χρόνων και η τακτική των περισσότερων λιανέμπορων, τυροκομείων και γαλακτοβιομηχανιών να πληρώνουν με καθυστέρηση μηνών τους παραγωγούς, οδηγούν τους Έλληνες αγελαδοτρόφους στην έξοδο. Ο αριθμός των παραγωγών μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο την τελευταία 10ετία και από 5.000 που ήταν πριν από 7 χρόνια σήμερα με το ζόρι φθάνουν τις 3.000, όταν το 2004 ήταν 8.640.

«Δεν έχουν μείνει ούτε 80.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής», αναφέρει στο liberal.gr o Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω μείωση της ελληνικής παραγωγής, εάν λανσαριστεί γάλα 11 ημερών, αφού οι παρασκευαστές θα μπορούν να εισάγουν γάλα από οπουδήποτε, με ημερομηνίες ζωής που θα ορίζουν μόνοι τους. Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα ανέρχονται σε 1.350.000 τόνους, που σε ποσοστό 60% εισάγονται από βόρειες αλλά και τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης.

«Τραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας μιλώντας στο liberal.gr και ο Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, τονίζοντας ότι ο παραγωγικός ιστός καταρρέει, οι μεγαλοτσιφλικάδες ξαναδημιουργούνται στον Θεσσαλικό κάμπο και η κυβέρνηση είναι απούσα.

Τη δεινή θέση της ελληνικής κτηνοτροφίας επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν για τις προοπτικές στις αγορές αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2015-2025. Ενώ λοιπόν γίνεται λόγος για αντιστροφή των τάσεων της παραγωγής από αρνητική σε θετική σε Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία, για την Ελλάδα, τη Φιλανδία και τη Σουηδία αναφέρεται πως οι παραδόσεις γάλακτος αναμένεται να μειωθούν.

Το αγελαδινό γάλα σε αριθμούς

Έτος Εθνική ποσόστωση σε τόνους Ποσότητα σε τόνους

Μέση τιμή παραγωγού (σε ευρώ)

Αριθμός παραγωγών
2008 836.923 699.359 0,4213 5.074
2009 845.292 681.591 0,3811 4.561
2010 853.745 666.235 0,3748 4.259
2011 862.283 642.593 0,4190 3.930
2012 870.906 628.871 0,4551 3.686
2013 879.615 614.468 0,4475 3.557
2014 879.615* 608.002 0,4352 3.354
2015         - 455.019** 0,4210** 2.598***

*Η ποσόστωση για τις γαλακτοκομικές περιόδους 2013/2014 και 2014/2015 είχε οριστεί στους 879.615 τόνους και από τον Απρίλιο του 2015 καταργήθηκε.

**Η παραγόμενη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος και η μέση τιμή παραγωγού αφορά το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015.

***Ο αριθμός των παραγωγών αντιστοιχεί στο μήνα Σεπτέμβριο 2015.

Πηγή: Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος