Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιταλία - Σε νέα υψηλά τα ομόλογα

Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιταλία - Σε νέα υψηλά τα ομόλογα

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας παράλληλα ότι η Ιταλία θα εμφανίσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τη διετία 2018-2019.

«Οι πρόσφατες δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και η πιθανότητα αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής πολιτικών που θα μπορούσαν να πλήξουν τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν προκαλέσει την αύξηση τωνspreads των ιταλικών ομολόγων», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για το παγκόσμιο οικονομικό outlook.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ιταλική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ 1,2% το 2018 και 1% το 2019 και καλεί την ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις που ψήφισαν οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε την... διαφωνία τους με τις προτροπές του ΔΝΤ και κάλεσε το Ταμείο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του. «Οι προβλέψεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν λαμβάνοντας υπόψη το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Έχουμε παρουσιάσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 2% στον τρίτο χρόνο, ενώ το ίδιο θα συμβεί με το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο θα περιορίσουμε και θα υποχωρήσει», τόνισε ο Κόντε.

Οι αγορές, ωστόσο, δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Ιταλού πρωθυπουργού με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να σκαρφαλώνει σε επίπεδο που έχει να δει από τον Ιανουάριο του 2014 (υψηλό άνω των 4,5 ετών), στο 3,712%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ομιλία του ΥΠΟΙΚ, Τζοβάνι Τρία στο κοινοβούλιο σχετικά με τον προϋπολογισμό δεν κατάφερε να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι αποδόσεις των 5ετών τίτλων αυξήθηκαν στο 3,13%, που αποτελεί υψηλό πενταετίας, ενώ τα spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, στις 312 μονάδες βάσης.

Σαν να μην έφταναν τα σχόλια του Κόντε και η ομιλία του Τρία, ήρθε και ο Ματέο Σαλβίνι να πυροδοτήσει άλλο ένα επεισόδιο στην κόντρα με τις Βρυξέλλες. Ο ισχυρός άνδρας της Λέγκας του Βορρά, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό δεν πρόκειται να αλλάξουν.«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα προβλεπόμενα μέτρα του προϋπολογισμού θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», σημείωσε ο Σαλβίνι.

Διαβάστε ακόμα:

- Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ιταλία