Το ΔΝΤ διαψεύδει ότι εξετάζει νέο δάνειο ύψους 3-6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το ΔΝΤ διαψεύδει ότι εξετάζει νέο δάνειο ύψους 3-6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Στη διάψευση τηλεγραφήματος του πρακτορείου Bloomberg από την Γερμανία που υποστήριζε πως το ΔΝΤ κινείται προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με ένα νέο δάνειο ύψους 3-6 δισ. ευρώ προχώρησε το Ταμείο.

Σύμφωνα με τον Μ. Ιγνατίου, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων παρέπεμψε σε χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Jerry Rice στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει το ρεπορτάζ του συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Το Bloomberg ήδη το έκανε.

Να σημειωθεί πως επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές το δημοσίευμα ανέφερε πως "τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάζει και πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, σε μια ένδειξη ότι θα συμφωνήσει με τους όρους που θέτει η Γερμανία και κάποια άλλα κράτη της Ευρωζώνης. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε μια αλλαγή που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η αδυναμία της στήριξης που υπήρχε μέχρι τώρα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει ένα μικρότερο πακέτο βοήθειας από ό,τι το προηγούμενο πριν από πέντε χρόνια. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να δικαιολογήσει το Ταμείο τη συμμετοχή του.

Το ποσό που συζητείται κυμαίνεται από τα 3 έως τα 6 δισ. δολάρια, επίπεδα πολύ μακριά από τα 29 δισ. ευρώ που είχε συνεισφέρει το Ταμείο το 2012".

Παράλληλα, «πάγο» στην αισιοδοξία ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις της αξιολόγησης έριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Jerry Rice διάβασε μία λακωνική ανακοίνωση που ανέφερε ότι ακόμα είναι «πολύ νωρίς να εικοτολογούμε για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία» κι ότι απομένει ακόμα «πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ο κ. Rice κατέστησε σαφές ότι, παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δέκα ημερών στην Αθήνα, σοβαρές διαφορές παραμένουν σε «σημαντικά θέματα». Παραδέχτηκε πάντως ότι σε ορισμένα μέτωπα οι διαβουλεύσεις έχουν αποφέρει «πρόοδο».