Το deja vu των εμπορικών συνομιλιών και το σήμα κινδύνου της ΕΚΤ

Το deja vu των εμπορικών συνομιλιών και το σήμα κινδύνου της ΕΚΤ

Της Μαίρης Βενέτη

Η διάθεση της αγοράς έχει αρχίσει να μετατοπίζεται αυτή την εβδομάδα, καθώς η επενδυτική κοινότητα αναρωτιέται αν ήδη ζει μια κατάσταση προμνησίας- ο ελληνικός όρος για το deja vu-όσον αφορά την εξέλιξη των εμπορικών συνομιλιών.

Πράγματι οι επενδυτές το έχουν ξαναδεί αυτό το έργο.

Τον Μάιο παρόλο που υπήρχε η πεποίθηση ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονταν κοντά στο να σφραγίσουν μια συμφωνία, την τελευταία στιγμή οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το ασιατικό κράτος υποχώρησε από προφορικές δεσμεύσεις του και έτσι η συμφωνία δεν έγινε ποτέ.

Μια παρεμφερή κατάσταση ζούμε αυτή την εβδομάδα, όπου η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών για άμεση υπογραφή της ΦΑΣΗΣ 1 των εμπορικών συνομιλιών έχει αντικατασταθεί από νέο κύμα αβεβαιότητας.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα μετά την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να περάσει πριν δύο ημέρες ένα ψήφισμα για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω των ολοένα και πιο βίαιων διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε με σφοδρή κριτική κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε με τη γνωστή απειλή ότι θα αυξήσει τους δασμούς εάν το Πεκίνο δεν συμφωνήσει σύντομα.

Για να γίνει κατανοητό το κλίμα παραθέτουμε ακριβώς τα λόγια του Ντόναλτ Τραμπ στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου:
«Η Κίνα θα πρέπει να κάνει μια συμφωνία που μου αρέσει. Μας πληρώνουν δισεκατομμύρια [από τους δασμούς], οι εφοδιαστικές τους αλυσίδες έχουν καταρρεύσει, έχουν τη χειρότερη χρονιά τα τελευταία 57 χρόνια. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα θα αυξήσω ακόμα περισσότερο τους δασμούς».

Οι αγορές μέχρι στιγμής ναι μεν δεν πανηγυρίζουν, αλλά κινούνται με μια σχετική ψυχραιμία, με τον χρυσό και το γιεν με οριακά κέρδη, το αμερικανικό δεκαετές με μια μικρή υποχώρηση απόδοσης, ενώ η μητέρα των αγορών ο S&P κινείται λίγες μονάδες κάτω από τα ιστορικά υψηλά των 3127 μονάδων και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται μεταξύ των κινητών μέσων των 9 και 21 ημερών.

Οι ασιατικές αγορές βέβαια είναι λίγο πιο ζορισμένες,καθώς αυτή η εβδομάδα ανέδειξε απογοητευτικά στοιχεία για την Ιαπωνία.

Οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 9,2%, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 14,8%.

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 17,3 δισ. γιεν -159 εκατ. δολαρίων- τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες.
Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 11% τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης.
Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης 17%, ενώ υποχώρησαν επίσης οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη και η Κίνα.

Τα αποτελέσματα του εμπορικού πολέμου σε όλο τους το μεγαλείο!

Η ΕΚΤ εκ νέου προειδοποιεί

Όμως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσφερε αθρόα κύματα απογοήτευσης στους επενδυτές, μέσω της έκθεσης της για την Χρηματοοικονομική Σταθερότητα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί.

Σε πολλά σημεία της έκθεσης τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι τα χαμηλά επιτόκια αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, εντούτοις ενθαρρύνουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνου από ορισμένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα εκτός του τραπεζικού τομέα και μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς-επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία -με υψηλή μόχλευση, ενώ ενθαρρύνουν ταυτόχρονα την υπερβολική ανάληψη κινδύνου σε ορισμένες αγορές ακινήτων.

Ο κίνδυνος λοιπόν σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ έγκειται σε ένα ενδεχόμενο μιας ξαφνικής αναπροσαρμογής των χρηματοοικονομικών στοιχείων.

Σε μια τέτοια συγκυρία οι αυξημένοι πιστωτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι ρευστότητας σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με την υψηλή μόχλευση, ενδεχομένως να οδηγήσουν χρηματοοικονομικά ιδρύματα να αντιδράσουν με έναν τρόπο που θα προκαλεί την εξάπλωση των διαταραχών στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα.

(σ.σ : Αν σκεφτεί κανείς ότι η ΕΚΤ προειδοποιεί για τις στρεβλώσεις που προκαλεί η άπλετη ρευστότητα που η ίδια χορηγεί, προφανώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χτεσινή έκθεση για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα αποτελεί στην ουσία και μια γενναία αυτοκριτική).

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, η ΕΚΤ επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, παρά τις προσδοκίες για μία μέτρια, αλλά διατηρήσιμη αύξηση στο καθαρό εισόδημα από φόρους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στις τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να πιεστεί περαιτέρω από το αδύναμο οικονομικό outlook, την αναποτελεσματικότητα στα κόστη και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Παρά ταύτα, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών παραμένει ισχυρή σύμφωνα με την ΕΚΤ, με τον δείκτη Common Equity Tier 1 να ξεπερνά το 14%.
Ακόμα και σε ένα αρνητικό σενάριο, ο συνολικός συντελεστής φερεγγυότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 11%, ενώ επανέλαβε την έκκληση της για περαιτέρω ενοποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη έκθεση της ΕΚΤ με τόσο δυνατό σήμα κινδύνου, εντούτοις οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με ελαφρώς αρνητικό πρόσημο, ενώ τα επενδυτικά καταφύγια σε αντιστοιχία κινήθηκαν με εξαιρετικά μικρή άνοδο.

Η εμπιστοσύνη στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών παραμένει στο ζενίθ της και η άπλετη ρευστότητα που διαχέεται στο σύστημα απορροφά τους κραδασμούς κάθε ανησυχίας.

Οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν ν' αγοράζουν χρυσό

Βέβαια τα «μεγάλα παιδιά», για καλό και για κακό, συνεχίζουν να κάνουν τα «κουμάντα» τους.

Οι παγκόσμιες αγορές του πολύτιμου μετάλλου ανήλθαν σε 547,5 τόνους το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια λόγω των αυξημένων παγκόσμιων εντάσεων, των νομισματικών πολέμων και της πορείας της ''''αποδολαριοποίησης'''', ενώ χαρακτηριστικότατη ήταν η χτεσινή απόφαση από την Εθνική Τράπεζα της Σερβίας, να συνεχίσει την ενίσχυση του αποθέματος χρυσού προκειμένου να δημιουργήσει ένα οικονομικό προπύργιο για τη χώρα.

Η Σερβία πρόσθεσε 9 τόνους του πολύτιμου μετάλλου τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας έτσι τα αποθέματα χρυσού σε περισσότερους από 30 τόνους.

Τα αποθέματα χρυσού αποτελούν πλέον το 10% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλή της Κεντρικής Τράπεζας, Jorgovanka Tabakovic, η χώρα ξόδεψε περίπου 434 εκατ. δολάρια για το χρυσό που αγόρασε τον περασμένο μήνα, ήτοι πέριξ στα 1.503 δολάρια ανά ουγγιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αγορά χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες τείνει να γίνει μια πάγια πλέον τακτική, ενώ το γ'τρίμηνο αθρόες ήταν και οι αγορές από τα ETFs


Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.