Το deal Τρ. Πειραιώς - Intrum αλλάζει τον χάρτη στην ελληνική αγορά

Το deal Τρ. Πειραιώς - Intrum αλλάζει τον χάρτη στην ελληνική αγορά

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσε σήμερα η Τρ. Πειραιώς με την Intrum αλλάζει τον χάρτη στην ελληνική αγορά και φέρνει πιο κοντά την εξυγίανση του ισολογισμού της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, ενώ η είσοδος ενός μακροπρόθεσμου «παίκτη» που θα προσφέρει μοντέρνες λύσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί σημαντικό όφελος για την ελληνική αγορά.

Παράλληλα, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς δηλώνει έτοιμη να βγει στις αγορές με ομόλογο Tier II ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν και εκφράζει την αισιοδοξία της για την ελληνική αγορά.

Στόχος της Τρ. Πειραιώς είναι να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια στο 9% μετά το 2023, ένας στόχος που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Χρήστο  Μεγάλου είναι εφικτός και μάλιστα μπορεί να υπερκαλυφθεί στην περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα όλες οι ωφέλειες από τη συνεργασία με την Intrum.

Την ίδια ώρα, το mega-deal με την Intrum, μία ευρωπαϊκή εταιρεία του χρηματοπιστωτικού τομέα με μεγάλη ιστορία αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η σουηδική Intrum δεν είναι ούτε hedge fund που αποσκοπεί το γρήγορο κέρδος ούτε εισπρακτική εταιρεία. Είναι μία εταιρεία διαχείρισης με εξειδίκευση και τεχνογνωσία που δραστηριοποιείται σε 24 αγορές της Ευρώπης, η οποία προσφέρει λύσεις στις επιχειρήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των ταμειακών ροών και της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας τους.

Μάλιστα, η Intrum έρχεται στην Ελλάδα γιατί ποντάρει στο ότι θα μπορέσει να συμμετάσχει και σε άλλες δουλειές και κυρίως στις τιτλοποιήσεις δανείων που θα προκύψουν από τα δύο κεντρικά σχήματα που έχουν παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Μεγάλου διαβεβαιώνει ότι το deal δεν αλλάζει τίποτα για τους δανειολήπτες, αφού θα συνεργάζονται και θα μιλούν με τους ίδιους ανθρώπους. Το μόνο που αλλάζει είναι οι ευέλικτες, μοντέρνες και εξατομικευμένες λύσεις που φέρνει η Intrum στην ελληνική αγορά θέλοντας να στηρίξει ιδιώτες και επιχειρήσεις να απελευθερωθούν από τις οφειλές τους.

«Θα έχουμε την ευκαιρία με τον CEO της Intrum να αναλύσουμε το deal. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί την πραγματοποιούμε με έναν μεγάλο εξειδικευμένο ευρωπαϊκό οργανισμό για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των NPEs. Πρόκειται για μία μεγάλα άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα, την πρώτη τέτοιου είδους στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Η Intrum είναι μία διεθνής εταιρεία διαχείρισης με μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι fund που αγοράζει κόκκινα δάνεια. Ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από καμία από τις χώρες που έκανε επενδύσεις. Η νέα εταιρεία θα εποπτεύεται από την ΤτΕ και θα συνδυάσει την ικανότητα των ανθρώπων του RBU με την εξειδίκευση της Intrum.

Όσο για τους εργαζόμενους της τράπεζας, προσφέρεται να συμμετέχουν σε έναν διεθνή οργανισμό με ευελιξία και κίνητρα, διατηρώντας όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως συμφωνήθηκε και στη συνάντηση που είχε η διοίκηση της τράπεζας με την ΟΤΟΕ.

Όσοι αποφασίσουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία θα έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στον τομέα της. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η τράπεζα θα ενημερώσει αναλυτικά τους εργαζόμενους του RBU για τις εξελίξεις, με την μετακίνηση στη νέα εταιρεία να μην είναι υποχρεωτική.

Διαβάστε ακόμα:

- Στρατηγική συνεργασία Τρ. Πειραιώς - Intrum για «κόκκινα» δάνεια €27 δισ.