Το χρυσό χαρτοφυλάκιο της Goldman για την μετά covid εποχή

Το χρυσό χαρτοφυλάκιο της Goldman για την μετά covid εποχή

Θα συνεχιστεί η κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών και αν ναι, θα συνεχίσουν οι FAAMG να ηγούνται των παγκόσμιων αγορών; Είναι οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις του κόσμου και οι καλύτερες επενδυτικές επιλογές στην παρούσα φάση; Η Goldman Sachs πιστεύει ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές στις αποδόσεις μεταξύ αγορών, περιφερειών και κλάδων και παρουσιάζει τις 500 επιχειρήσεις που εκτιμά ότι θα κάνουν τη διαφορά και θα πρωταγωνιστήσουν.

Οι αγορές εισέρχονται σε μία νέα πραγματικότητα καθώς η ανθρωπότητα προσπαθεί να αφήσει πίσω της την πανδημία. Ένας νέος κύκλος ξεκινά μετά την περίοδο 2008-2020 που χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια κρίση και τη δεκαετία 2010-2020, που ήταν η δεκαετία των μηδενικών επιτοκίων και διαφόρων αλλαγών στη σύνθεση των αγορών.

Ο τραπεζικός κλάδος έχασε την πρωτοκαθεδρία του καθώς συρρικνώθηκε σχεδόν στο μισό και σήμερα αποτελεί το 15% των παγκόσμιων αγορών, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος εκτοξεύθηκε στη στρατόσφαιρα και πλέον κυριαρχεί με 23%. Μόνο στην Ευρώπη, οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν σηκώσει από τις αγορές μέσω έκδοσης μετοχών την τελευταία διετία πάνω από 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η νέα πραγματικότητα των αγορών μετά την πανδημία θα χαρακτηριστεί περισσότερο από το πόσο μία επένδυση μπορεί να υπεραποδώσει της αγοράς και πολύ λιγότερο από τη μεταβλητότητα της επένδυσης σε σύγκριση με την αγορά.

Στα ερωτήματα της εισαγωγής, η Goldman απαντά πως ναι, ο τεχνολογικός μπορεί να παραμείνει ο μεγαλύτερος κλάδος και πιθανότατα οι Facebook, Apple, Amazon, Microsoft και Google θα συνεχίσουν να ηγούνται. Όμως ενώ οι μετοχές αυτές θα συνεχίσουν να έχουν καλές προοπτικές για τους επενδυτές, άλλες εταιρείες του κλάδου είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν πολύ ταχύτερα και να προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Για να καταρτίσουν τη μακροσκελή λίστα, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η καινοτομία των εταιρειών αυτών όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν (Innovators), το disruption που προκαλούν αξιοποιώντας την τεχνολογία (Disruptors), το πόσο συμβάλλουν στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που συντελούνται (Enablers), και τέλος το πόσο προσαρμόζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο για να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις (Adaptors). Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες συνθέτουν το ακρωνύμιο “IDEA” (Innovators, Disruptors, Enablers, Adaptors).

Το… χρυσό «χαρτοφυλάκιο» της Goldman έχει έκθεση 35% στις ΗΠΑ, 33% στην Ευρώπη και 29% στην Ασία. Το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στον τεχνολογικό κλάδο με 19%, ακολουθεί ο κλάδος βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών με 15% και ο κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων επίσης με 15%, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με 13%, ο κλάδος φροντίδας υγείας με 10%, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος με 8%, ενώ μικρό ποσοστό έχουν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά (3%) και το real estate (2%).

Όσο για τη «γεωγραφία», η λίστα περιλαμβάνει εταιρείες που εδρεύουν από τις ΗΠΑ και την Κίνα, έως την Αργεντινή, το Ισραήλ και την Κύπρο. Στις ΗΠΑ έχουν την έδρα τους 165 εταιρείες της λίστας, στην Κίνα 67, στη Γερμανία 37, στη Μ. Βρετανία 32, στη Γαλλία 24, στην Ιαπωνία 23, στην Ινδία 15, στην Ολλανδία 13, στον Καναδά 10, στην Ιταλία 9, στη Σουηδία, στην Ελβετία και στην Ισπανία 8, στην Ιρλανδία και στη Ρωσία 7.

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις της κατηγορίας «Innovators» προέρχονται από τον κλάδο της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο και οι δύο κλάδοι αυτοί αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 4% της κατηγορίας «Adaptors». Περίπου τα δύο τρίτα της κατηγορίας «Enablers» προέρχονται από τον ενεργειακό και τεχνολογικό κλάδο, κάτι φυσιολογικό λόγω της πράσινης μετάβασης.

Συγκεκριμένα για τον τομέα της καινοτομίας, οι αναλυτές της Goldman βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες σε πεδία που σχετίζονται με το 5G, τα Big Data, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική, την Αειφορία και τη δέσμευση άνθρακα, την κυβερνοασφάλεια, την Υγεία, το Fintech, το Blockchain και τα εναλλακτικά τρόφιμα.

Τέλος, η Goldman υπογραμμίζει ότι η λίστα με τις 500 εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο, δεν αποτελεί σαφή επενδυτική πρόταση αλλά περισσότερο ένα τρόπο σκέψης για το ποιες επιχειρήσεις θα επιτύχουν θετικό συντελεστή Άλφα, ανεξάρτητα από τον κλάδο ή την περιφέρεια που βρίσκονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αποτελέσουν μεμονωμένη επενδυτική επιλογή. Σημειώνει δε, ότι δεν σκοπεύει να αλλάζει τακτικά τη λίστα διότι πιστεύει στη… μακροημέρευση των εταιρειών που επέλεξαν οι αναλυτές της. 

TOP 20 κάθε κατηγορίας με βάση την κεφαλαιοποίηση

TOP 100 IDEAs με βάση την κεφαλαιοποίηση