Το αλουμίνιο λάμπει και πάλι και γίνεται το χρυσό χαρτί για την Mytilineos

Το αλουμίνιο λάμπει και πάλι και γίνεται το χρυσό χαρτί για την Mytilineos

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Μυτιληναίος συνέπεσε χθες με την υπέρβαση της τιμής του Αλουμινίου πάνω από τα 1900 δολάρια, επίπεδο το οποίο οι αγορές είχαν να δουν από το Μάρτιο του 2019. Η άνοδος της τιμής δεν ήταν αυτόνομη αλλά συνοδεύτηκε από αύξηση των τιμών σε όλο το φάσμα της παραγωγής: Η αλουμίνα έχει ανακάμψει από τα 250 δολάρια ο τόνος στα 300 ενώ καλή εικόνα έχουμε πλέον και στα Premiums παράδοσης τα οποία κινούνται από 281 έως 286 δολάρια ανάλογα το βάθος της χρονικής παράδοσης.

Το πόσο σημαντικές είναι οι εξελίξεις αυτές προκύπτει από τα μεγέθη που έδειξε ο όμιλος στο 9μηνο: Η μέση τιμή του αλουμινίου στο 9μηνο ήταν κοντά στα 1.660 δολάρια ο τόνος (-9% σε σχέση με πέρυσι) και της αλουμίνας στα 267 (-23% σε σχέση με πέρυσι). Με αυτά τα νούμερα η εταιρεία παρουσίασε 365 εκατ. ευρώ έσοδα (-17%) και 104 εκατ. ευρώ (-20%) λειτουργικά κέρδη. Βέβαια, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θα περιορίσει την ωφέλεια της αύξησης της τιμής του αλουμινίου όχι όμως σε βαθμό τέτοιο που να μην φανεί η ωφέλεια στην γραμμή των λειτουργικών κερδών αφού το κόστος στην παραγωγή του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 8-10%.

Αυτό που επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον στην χθεσινή ανακοίνωση, είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου ο οποίος ανήλθε σε 30,4 χιλιάδες τόνους και μαζί με την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου ανέβασαν την παραγωγή στους 155 χιλ. τόνους στο εννεάμηνο. Για το σύνολο του 2019 η εταιρεία είχε επιτύχει ρεκόρ παραγωγής με 188.588 τόνους και όλα δείχνουν ότι φέτος θα υπερβεί μακράν την περυσινή επίδοση ρεκόρ. Σε παλαιότερες αναφορές της διοίκησης είχε γίνει λόγος για αύξηση της δυναμικότητας στους 230.000 χιλιάδες τόνους, ένα νούμερο το οποίο φάνταζε απαιτητικό τηρουμένης της δυναμικότητας των πρωτόχυτων λεκανών ηλεκτρόλυσης. Πιθανότατα όμως η Μυτιληναίος θα φέρει αυτό το νούμερο από… φέτος!

Ωστόσο το στόρι του αλουμινίου δεν τελειώνει στους 230.000 τόνους αφού η διοίκηση βλέπει την κορύφωση της δυναμικότητας στους 250 χιλ. τόνους σε βάθος διετίας χωρίς μάλιστα υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες. Στα νούμερα αυτό σημαίνει ότι το 2021 η συνεισφορά της Μεταλλουργίας δεν θα είναι μικρότερη από 170 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά αποτελέσματα συνεισφέροντας σχεδόν το 50% του ομίλου. Με μια τέτοια επίδοση ο τομέας μεταλλουργίας είναι «καταδικασμένος» να επιστρέψει στην πρώτη θέση της συνεισφοράς κερδοφορίας στον όμιλο μετά την ανάληψη των σκήπτρων από τον κλάδο ενέργειας και εμπορίας γκαζιού.  

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.