Το Facebook μοιράστηκε προσωπικά δεδομένα με 4 κινέζικες εταιρείες

Το Facebook μοιράστηκε προσωπικά δεδομένα με 4 κινέζικες εταιρείες

Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει συνάψει συμβάσεις ανταλλαγής δεδομένων με τουλάχιστον τέσσερις κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, του τρίτου μεγαλύτερου κατασκευαστή smartphone παγκοσμίως, η οποία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αμερικανικός κολοσσός.

Η εταιρεία κοινωνικών μέσων δικτύωσης δήλωσε ότι η Huawei, ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo Group και οι κατασκευαστές smartphones OPPO και TCL Corp βρίσκονται μεταξύ των περίπου 60 εταιρειών παγκοσμίως που έλαβαν πρόσβαση σε ορισμένα προσωπικά δεδομένα ώστε, όπως υποστήριξε η εταιρεία, να τους επιτρέψει να αναπτύξουν καλύτερες εφαρμογές και προϊόντα για τους χρήστες τους.

Τα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν τις ανησυχίες του μετά την αναφορά της The New York Times σχετικά με την πρακτική του Facebook, λέγοντας ότι τα δεδομένα των φίλων των χρηστών θα μπορούσαν να έχουν «χρησιμοποιηθεί» χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Το Facebook το αρνήθηκε και δήλωσε ότι η πρόσβαση στα δεδομένα ήταν να επιτρέψει στους χρήστες του να έχουν πρόσβαση στις λειτουργίες του λογαριασμού σε κινητές συσκευές.

Περισσότεροι από το ήμισυ των συνεργασιών έχουν ήδη ακυρωθεί, όπως ανέφερε η εταιρεία, ή οποία ανακοίνωσε επίσης ότι θα λήξει τη συνεργασία της με τη Huawei αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το ίδιο θα πράξει και με τις άλλες τρεις κινεζικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Η Huawei έχει προκαλέσει προβληματισμό στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, λόγω φόβων πως οι συσκευές της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όργανα κατασκοπείας προς όφελος του Πεκίνου. Η χρήση προϊόντων Huawei απαγορεύεται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την παροχή υλικών της στην δημιουργία δικτύων 5G.

Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία υπεραμύνθηκε των συνεργασιών με τις κινεζικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα που μοιράστηκε έμεναν στην συσκευή του εκάστοτε χρήστη και δεν αποθηκεύτηκαν σε διακομιστές της Huawei.

Τέλος, υπενθύμισε πως η Huawei είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής συσκευών στον κόσμο κι ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις συνεργάζονται μαζί της για να βελτιώσουν την συνέργεια των υπηρεσιών τους.