Για το Eurogroup της 5ης Απριλίου μετατίθεται η απόφαση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Για το Eurogroup της 5ης Απριλίου μετατίθεται η απόφαση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Το «πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης αποφάσισε το Eurogroup μεταθέτοντας τη σχετική απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου. Όπως δήλωσε ο κ. Σεντένο κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αν υπάρξει πρόοδος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και άλλων μεταμνημονιακών υποχρεώσεων το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Euro Working Group που θα προηγηθεί.

Ειδικότερα, όπως τόνισε o επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο κατά την συνέντευξη Τύπου, ο λόγος θα περάσει τώρα στο Euroworking Group. Αν το όργανο –το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 25 Μαρτίου- δώσει το πράσινο φως, η απόφαση για τη δόση θα ληφθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.  

Παράλληλα, από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι τα 994 εκατ. ευρώ δεν είναι ένα ακόμη δάνειο αλλά ποσό «χάρισμα». Μάλιστα, τα 664 εκατ. ευρώ, θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους ενώ τα υπόλοιπα 330 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το σκέλος των δαπανών και συγκεκριμένα από το κονδύλι των τόκων. 

«Το μήνυμα του Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει μεγάλη πρόοδο. Όσον αφορά σε ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, οι συζητήσεις συνεχίζονται. Είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στη μεταρρύθμιση του Νόμου Κατσέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε ανάρτηση του στο Twitter μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Το θέμα, λοιπόν, των «κόκκινων» δανείων αλλά και των λοιπών υποχρεώσεων της χώρας μας αναμένεται να μετατεθεί για το Eurogroup του Απριλίου προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξελίξεις τόσο σε ό,τι αφορά τον επονομαζόμενο νέο νόμο Κατσέλη όσο και στις υπόλοιπες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν να μην πιέζονται ιδιαίτερα δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει το λεγόμενο «μαξιλάρι» των 27 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζει κάποιο άμεσο ταμειακό πρόβλημα.

Εν τούτοις το μήνυμα προς τις αγορές δύναται να χαρακτηριστεί και ως αρνητικό και αυτό παρά την προσπάθεια που αναμένεται να γίνει μετά το πέρας του Eurogroup με θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε σήμερα και ο γερμανικός Τύπος υπάρχει ανησυχία στους θεσμούς για την κατάσταση στη χώρα και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία βρίσκεται.

Ακόμη, σε ανάρτησή της στο Twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε: «To Eurogroup συζήτησε σήμερα την πολύ καλή πρόοδο της Ελλάδας με τις μεταρρυθμίσεις. Εάν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις, θα εξετάσουμε τον Απρίλιο περαιτέρω εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».