Το Eurogroup ασχολήθηκε με Ιταλία με το «βλέμμα» στην Ελλάδα

Το Eurogroup ασχολήθηκε με Ιταλία με το «βλέμμα» στην Ελλάδα

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

To αποχαιρετιστήριο πάρτι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Λουξεμβούργο δεν ήταν χαρούμενο.  Η συζήτηση χθες στο Eurogroup δεν αφορούσε την Ελλάδα.

Αφορούσε όμως την κοινή αντιμετώπιση των λαϊκιστών που βρίσκονται στην εξουσία σήμερα στην Ιταλία, μέχρι χθες και στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν κανόνες στην Ευρωζώνη, όλοι προσπαθούμε να τους τηρήσουμε» δήλωσε χθες ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, απευθυνόμενος στον Ιταλό ομόλογό του αλλά κοιτώντας κατάματα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το μήνυμα προς την Ελλάδα δεν το έδωσε το Eurogroup, αλλά ο βασικός της δανειστής, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο ESM.  Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει πληρωμές των ANFAs και SMPs, μόνον εφόσον ότι τηρεί τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις», δήλωσε δημοσίως και με περισσή αυστηρότητα ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι παρομοίως συνδεδεμένα με τη τήρηση των μεταρρυθμίσεων», είπε για να εξηγήσει γιατί ακόμη και σήμερα η αυτονόητη κίνηση, η μερική πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί για την Ελλάδα παρά το τεραστίων διαστάσεων «ταμειακό απόθεμα» ( cash buffer).

Mε απλά λόγια, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει περήφανα ότι αφήνει «λεφτά στο ταμείο» για την επόμενη κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι το προϊόν της βαριάς και βάναυσης υπερφορολόγησης και του παράλογου δανεισμού που ονομάζεται cash buffer, δεν είναι στη διάθεση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά η διαχείρισή του εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των δανειστών.

Πάντως στο χθεσινό Eurogroup, ουδείς μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με τον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών. Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών ασχολήθηκαν με το μέλλον. Το μέλλον της Ευρώπης.

Η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών θα έχει μπροστά του έναν κατάλογο με περισσότερες από τις 15 ειδικές δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019. Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε προ ημερών πως είναι σημαντικό να λάβουν οι ελληνικές αρχές μέτρα που θα καταστήσουν δυνατή την ομαλή διεξαγωγή των εν εξελίξει διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης (π.χ. Ελληνικό, ΕΛΠΕ, Εγνατία, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019…